Linkovi

Pred posjetu predsjednika SAD Gani: Zemlja stabilne demokratije


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ove će sedmice posjetiti Ganu kao prvu zemlju sub-saharske Afrike. Gana se prostire se na površini od blizu 240.000 kvadratnih kilometara, u njoj živi oko 23 miliona stanovnika, preko 60 posto su kršćani, muslimana je više od 15 odsto, dok ostali dio stanovništva u vjerskom smislu drži do domorodačkih tradicija i vjera. Gana jednim dijelom izlazi na jugozapadnu afričku obalu, glavni grad je Akra.

Ne treba posebno isticati da se Gana ovih dana užurbano priprema za posjetu američkog predsjednika. Njegov domaćin biće predsjednik Gane John Atta-Mills, izabran ranije ove godine. Izborna kampanja i sam tok glasanja ocijenjeni su kao značajan iskorak demokracije u Gani.

Vatrogasci u glavnoj vatrogasnoj stanici u Akri su ubijeđeni da odluka predsjednika Obame da posjeti Ganu, kao prvu sub-saharsku afričku državu pokazuje da je Gana politički zrela zemlja:

"Mi smo prva zemlja koja je pokazala izbornu zrelost, jer u svim drugim zemljama, prije ili poslije izbora, ima nasilja, sukoba, nerazumijevanja.... Mi smo izbjegli tako nešto i idemo dalje u skladu sa izbornom procedurom" – kaže jedna žena, vatrogasac.

Upravo to je razlog što je gospodin Obama odabrao Ganu, kaže drugi vatrogasac i dodaje:

"Dobro je da predsjednik Obama dolazi u Ganu. Mnogi Afrikanci mogu reći... da, američki predsjednik je crnac. I mnogo važnije, ono što mi trebamo od njega je .... on će otvoriti put za nove investicije. Više ulaganja i naši mladi će lakše dolaziti do posla i naša zemlja će postati prvoklasna, kao i zemlje onih koji ulažu."

U jednom tržnom centru u Akri posjeta predsjednika Obame dobar je "poslovni odsticaj."

U prodavnici odjeće Kiki prodaju se brojni proizvodi sa Obaminim likom. Vlasnica radnje Kiki Ademola počela je prodavati Obama-majice i prije njegove izborne pobjede. Skora posjeta podstakla je veliku tražnju:

"Moramo obnavljati zalihe, posebno majice sa Obaminim likom ili imenom koje se zaista prodaju jako dobro. Gospodin Obama se sviđa mnogima. Obama-majice kupuju različite kategorije kupaca. U našu radnju ulaze i kupuju posjetioci, doslovce, iz cijelog svijeta."

Kupci u tržnom centru izražavaju nadu da će posjeta gospodina Obame Gani cementirati, kako kažu jedan od njih, poziciju Gane kao demokratske i tržišno otvorene zapdnoafričke zemlje.

"Mi smo primjer za druge afričke zemlje. I kada gospodin Obama dođe ovdje, drugi ljudi će gledati u Ganu i takođe krenuti ka demokraciji."

Predsjednik Obama ističe da posjetom Gani želi ukazati na rezultate postignute u stabilnim državama, dobro vođenim, sa vladama odgovornim ljudima i institucijama jačim od bilo kojeg pojedinca.

XS
SM
MD
LG