Linkovi

SAD-Rusija: Obama očekuje značajan napredak


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je da očekuje izvanredan napredak u razgovorima o širokom spektru pitanja koje će imati sa najvišim ruskim zvaničnicima tokom posjete Moskvi. Po njegovoj ocjeni, Rusija i Sjedinjene Države imaju više zajedničkog nego razlika i stoga, kako je rekao, previđa da će samit biti od velike koristi za narode obje zemlje. Govoreći za rusku televiziju, američki predsjednik je istakao da je njegov cilj postići novi dogovor kojim će biti zamijenjen sporazum o smanjenju strateškog naoružanja iz 1991. godine koji ističe u decembru, na način da ni Rusija, a ni Sjedinjene Države ne budu u nekoj prednosti . Tim novim sporazumom takođe bi trebalo da budu smanjene tenzije i značajno reducirani troškovi održavanja velikog nuklernog arsenala nije potreban za obranu ili predupređivanje eventualnog napada neke treće strane.

Tokom današnjeg, prvog dana boravka u Moskvi, gospodin Obama se sastaje sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Takođe se očekuje da će dvojica predsjednika potpisati i sporazum kojim će američkim vojnim avionima biti dozvoljen prelet preko ruske teritorije do Afganistana. Tkomo sutrašnjeg dana američki predsjednik će se susresti i sa predsjednikom ruske vlade Vladimirom Putinom u Putinovom domu, nedaleko od Moskve.

Prije razgovora sa ruskim predsjednikom gospodin Obama, sa suprugom Michelle, će položiti vijenac na grob Neznanog vojnika.

XS
SM
MD
LG