Linkovi

Iz Obaminog intervjua agenciji AP - Guantanamo, Afganistan, Moskva...


Predsjednik Barack Obama još uvijek traži rješenje za neke od najopasnijih terorista zatočenih u zatvoru u Guantanamu, u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi. Kako za Glas Amerike, iz Bijele kuće, izvještava Kent Klein, Obama je o tome, predstojećim razgovorima sa ruskim liderima, i drugim pitanjima govorio u širem intervjuu za domaću agenciju vijesti, Associated Press.

Nova američka administracija se trudi da nadje rješenje za razmještaj zatočenika iz Guantanama još od kako je prvog dana u uredu Bijele kuće, predsjednik Obama naredio njegovo zatvaranje do januara sljedeće godine. Predsjednik kaže da će nalaženje rješenja za osumnjičene teroriste, od kojih je većina godinama zatočena, biti jedan od njegovih najvećih izazova.

Gospodin Obama je za Associated Press rekao da će razmotriti mogućnost da neke od zatočenika iz Guantanama na duži period premjesti na drugu lokaciju. Ali, dodaje, da možda neće biti zadovoljan bilo kojim planom da to uradi.

"U velikoj sam nedomumici i zato na tome radimo tako pažljivo."

Predsjednik Obama kaže da neki od zatočenika iz Guantanama nisu pogodni za sudjenje u Sjedinjenim Državama, ili po medjunarodnim zakonima.

Ove sedmice u Afganistanu je 4 hiljade američkih marinaca i više stotina pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, nailazeći na sporadični otpor, krenulo u jako Talibansko uporište u pokrajini Helmand.

To je prva veća operacija u okviru strategije predsjednika Obame na stabilizaciji te zemlje. Upitan o tome, Obama je odgovorio: "Ja uspjeh definiram veoma usko kada je riječ o našim nacionalnim interesima u oblasti sigurnosti, a to je da al-Qaida i njoj pridruženi ne smiju uspostaviti sigurno utočište iz kojeg će napadati Amerikance."

Predsjednik Obama se priprema za sedmicu dana dug put u inostranstvo, na kojem posebnu pažnju privlači njegov susret sa liderima Rusije u Moskvi.

On će se konsultirati sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim i premijerom Vladimirom Putinom, o nuklearnom naoružanju i drugim pitanjima.

Predsjednik Obama kaže da gospodin Medvjedev shvata da hladno-ratovski pristup američko-ruskim odnosima ne odgovara sadašnjosti, ali da gospodin Putin nije u poptunosti promjenio svoje mišljenje.

Mislim da je Putin jednom nogom na starom puta vodjenja poslova, a drugom na novom putu. Odgovorio je Obama.

Medjutim, Obama kaže da je važno da se susretne sa obojicom lidera, jer Putin još uvijek dobrim dijelom vlada Rusijom: "Mislim da susret sa premijerom osigurava da on i Medvjedov čuju iste stvari i vide iste stvari tako da mogu u suglasnosti krenuti u suradnju sa nama na kritičnim pitanjima."

Predsjednik Obama će takodjer učestvovati na ekonomskom summitu G-8 u Italiji, a ztim će posjetiti Ghanu na svom prvom putu u Afriku kao predsjednik.

XS
SM
MD
LG