Linkovi

Irak: Iračani sada zaduženi za vlastitu sigurnost


Iračani su sada zvanično zaduženi za svoju sigurnost, dok Sjedinjene države preuzimaju sve više savjetničku ulogu. Novinar Glasa Amerike Robert Rafaelle je razgovarao sa nekim stručnjacima o tome koji izazovi stoje pred Irakom, i koje su zabrinutosti Iračana vezane za njihovu neposrednu budućnost.

Oko 130 hiljada američkih vojnika se i dalje nalazi u Iraku, ali uglavnom izvan gradova, nakon što su Iračanima predali 150 bivših američkih baza. Mnogi predviđaju nove napade, iako Jim Phillips iz washingtonske fondacije Heritage kaže da Iračke snage sigurnosti pobjeđuju u toj borbi. On kaže da iračka vlada mora umiriti političke napetosti među raznim frakcijama, što je, kako kaže, situacija koju pobunjenici nastoje iskoristiti.

Sve dok iračka vlada i dalje doseže do lidera sunita, i podržava bivše pobunjenike Pokreta buđenja i milicije Sinovi Iraka, pobunjeništvo neće rasti. Ali ako politički napredak krene unazad, to bi mogao biti problem, kaže gospodin Phillips.

On dodaje da će Washington pomno pratiti politički napredak, osobito akcije iračkog premijera Nourija al-Malikija.

Premijer Maliki je trenutno veoma popularan. Važno je da ne pretjera i ne otuđi neke od snaga arapskih sunita, kaže Jim Phillips.

Američki vojnici i dalje pružaju savjete iračkim snagama u gradovima i vrše operacije u drugim dijelovima zemlje.

Veliki trenutak će biti 2010. To će biti trenutak političkog stresa u Iraku, jer će izbori biti održani 30 januara te godine. Stoga mislim da će sljedećih šest mjeseci biti važan i postepen proces, i očekujem da će proći dosta dobro. Više sam zabrinut za šest mjeseci poslije toga, na početku 2010 godine, kaže Michael OHanlon iz instituta Brookings.

Sigurnosnim sporazumom između Sjedinjenih država i Iraka se poziva da sve američke borbene snage napuste Irak do septembra 2010, te da sve preostale snage napuste tu zemlju godinu dana nakon toga.

XS
SM
MD
LG