Linkovi

Amerikanci odpočeli obimnu ofanzivu u Afganistanu 


Oko 4 hiljade američkih marinaca napalo je jaka uporišta Talibana na jugu Afganistana, odpočinjući prvu veliku opearciju u okviru nove strategije predsjednika Baracka Obame na stabiliziranju te zemlje.

Američki vojnici sa još 650 pripadnika afganistanskih vojnih snaga i policije napad su odpočeli u ranu zoru u donjem dijelu rijeke Helmand, u središtu Talibanskih pobunjenika.


Neke od jedinica krećući se u oklopnim konvojima za cilj imaju odredjene gradove i sela, dok im drugi pružaju podršku iz helikoptera.

Iz američke vojne komande kažu da je cilj misije protjerivanje pobunjenika i održavanje sigurnosti pred predsjedničke izbore 20-tog augusta.

Iz Pakistanske vojne komande su saopćili das u rasporedili svoje jedinice uz granicu sa Afganistanom kako bi presreli pobunjenike koji pokušaju prema Pakistanu umaći američkoj ofanzivi nazvanoj "Operacija Khanjar", ili "Udarac mača".


U odvojenom dogadjanju, jučer su, prema infromaciji iz Američke vojske, pobunjenici zarobili jednog američkog vojnika na istoku Afganistana. Drugi detalji nisu saopćeni.

XS
SM
MD
LG