Linkovi

BiH: Strategija papirnate konstitutivnosti


Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretanju inicijative za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2009. do 2015. godine koju je na 31. sjednici usvojila Narodna skupština. Saopštio je ovo nakon današnje sjednice Kluba Bošnjaka predsjednik Kluba Edin Ramić.

„Razlog je jasan, o obzirom da Strategija ne predviđa niti u jednom svom elementu primjenu odredaba Zakona o konstitutivnosti naroda u Republici Srpskoj, niti promoviše odredbe tog zakona i odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi na način na koji se može obezbijediti zastupljenost konstitutivnih naroda u lokalnoj zajednici" – rekao je gospodin Ramić, obrazlažući razloge o pokretanju inicijative za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

On je, takođe, istakao da ni izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave, te informacija o primjeni člana 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na proporcionalnu zastupljenost konstitutivih naroda, nisu prihvatljivi za Klub Bošnjaka. On je naglasio i da Narodna skupština i resorno ministarstvo tolerišu neprovođenje Zakona o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj, te dodao:

„Naša inicijativa će ići prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave u smislu da se izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi obezbijedi primjena člana 3 Zakona, ili da jednostavno Ministarstvo te odredbe Zakona stavi van snage ukoliko se one zaista ne provode u praksi… i onda neka onda vide je li u skladu sa Ustavom da u lokalnoj samoupravi nemamo zastupljene konstitutivne narode."

Edin Ramić je takođe potvrdio da je Klub Bošnjaka danas stavio van snage svoju raniju odluku o potrebi zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rješenje o imenovanju člana Nadzornog odbora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, nakon što je entitetska Vlada dostavila informaciju iz koje se vidi da se nijedan Bošnjak nije prijavio na konkurs za imenovanje člana Nadzornog odbora te banke.

XS
SM
MD
LG