Linkovi

Barack Obama - Povlačenje američke vojske iz iračkih gradova važna prekretnica, ali predstoje još brojne teškoće


Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama izjavio je da je povlačenje američke vojske iz iračkih gradova važna prekretnica, ali je upozorio da predstoje još brojne teškoće.

Predsjednik je dodao da Iračani imaju razloga za slavlje, zbog povlačenja američke vojske, jer – kako je rekao - jedino tako suvereni i ujedinjeni Irak može preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom.

Predsjednik je osudio jučerašnji bombaški napad u Kirkuku na sjeveru Iraka, u kojem je ubijeno 33 ljudi i ranjeno više od 90 drugih.

Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbes je izjavio da će od sada podpredsjendik Joe Biden nadgledati politiku Obamine administracije u Iraku.

Zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Ray Odierno, izjavio je da Iran nastavlja sa svojom podrškom iračkim ekstremistima, iako je ta podrška danas nešto slabija nego u prošlosti. General Odierno je dodao da su američke i iračke snage pojačale svoje efektive na granici s Iranom, tako da je režimu te zemlje danas teže pomagati iračkim ekstremistima. Međutim, Teheran i dalje obučava razne militantne skupine u Iraku a daje im i oružje i municiju - rekao je Ray Odierno. On je jučer odbio da kaže koliko će neborbenih američkih jedinica ostati u iračkim gradovima za trening I savjetovanje iračkih snaga sigurnosti. General Odierno je rekao da će se taj broj svakodnevno mjenjati prema potrebama.

Kako iz Bagdada javlja Edward Yerenian, iračke snage sigurnosti službeno su preuzele kontrolu u Bagdadu i ostalim gradovima širom zemlje, nakon što su se američke borbene snage povukle iz urbanih područja Iraka.

Irački premijer Nouri al-Maliki, u pratnji ministra obrane Jawada Boulanija, izvršio je smotru iračkih mornaričkih, zrakoplovnih i kopnenih snaga dok je vojni orkestar svirao u znak proslave službenog povlačenja američkih snaga iz iračkih gradova.

Premijer Maliki potom je položio vijenac na grob neznanom vojniku, uz zvuke vojnog trubača koji je svirao u čast iračkih vojnika poginulih u službi svojoj zemlji. Irački vojnici i policija u svečanim uniformama priredili su dugu paradu u Bagdadu kako bi obilježili odlazak američkih snaga i dan kojeg je iračka vlada proglasila Danom nacionalnog suvereniteta.

Irački premijer također je izjavio da je kompletno povlačenje američkih snaga iz Iraka zakazano za kraj 2011.-e godine, pozivajući svoje sunarodnjake da na taj trenutak gledaju sa samopouzdanjem, i dodavši da će se to sigurno dogoditi u tom planiranom roku. Irački predsjednik Jalal Talabani također je govorio na iračkoj televiziji, pozivajući narod na suradnju s političkim i vojnim čelnicima u zemlji u cilju postizanja stabilnosti:

"Destabiliziranje situacije u zemlji nikome neće pomoći. Ključni element je postići stabilnost, podršku i suradnju javnosti s političkim vodstvom i oružanim snagama," rekao je irački predsjednik.

Većina Iračana slavila je i veselila se, a samo malobrojni su otišli na posao na dan novog državnog praznika. Tenkovi iračke vojske, oklopni transporteri i ostala vojna vozila poredala su se ulicama, a policijske i vojne snage angažirane su za smirivanje eventualnih nereda. Irački premijer Nouri al-Maliki nazvao je ovaj dan "velikom pobjedom" za irački narod, a američko povlačenje istorijskim.

XS
SM
MD
LG