Linkovi

BiH: Politički lideri partner ili problem


Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini još neće biti ugašen, niti transformiran; BiH na putu prema evropskim integracijama koče njeni političari; Brčko Distrikt jedina je svijetla tačka zemlje; najoštrije se osuđuje podrivanje državnih institucija - neki su od zaključaka koji su se u Sarajevu čuli nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira. Ocijenjeno je, treba i to istaći, da pomaka u zemlji ima, ali da je to nedovoljno da bi BiH bila ostavljena bez međunarodne supervizije.

Članovi Vijeća za implementaciju mira i ovog su puta pozvali na politički proces koji će rezultirati dijalogom i kompromisom potrebnim da bi zemlja ostvarila napredak. U obraćanju bosanskohercegovačkoj javnosti visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko naglasio je da je način dogovra manje bitan, ali da se do krajnjeg cilja, dogovora, mora doći:

„To može biti proces u okviru institucija, ili između političkih partija, ili kombinacija i jednog i drugog, ali trenutna stagnacija nije prihvatljiva. Način na koji će se politički lideri odazvati na ovaj poziv će pokazati da li će ih međunarodna zajednica smatrati partnerom ili problemom."

Kao prvi prioritet bilo kakvog dogovora Visoki predstavnik je naveo podjelu državne i vojne imovine. Raspodjela imovine bivše Jugoslavije problem je koji domaće vlasti godinama ne uspijevaju riješiti. Kao najodgovornije za neuspjeh u ovom dogovoru Inzko je naveo političare iz Republike Srpske. Prema njegovom mišljenju u drugom entitetu, Federaciji BiH, su krivci za neuspjeh raspodjele vojne imovine:

„U slučaju državne imovine, tamo koči Republika Srpska. Međutim, i u ministarstvu odbrane nije sve kako bi trebalo biti. Ministar je na studijskom putovanju mjesec dana i mi čekamo još neke njegove odluke."

Dnevne novine danas izvještavaju o još jednom, jučerašnjem, verbalnom ispadu premijera Republike Srpske. Prema njihovom pisanju, ovaj put meta su mu bili učesnici sastanka Vijeća za implementaciju mira i visoki predstavnik Valentin Inzko. Novine navode da je zbog poništavanja antiustavnih zaključaka entitetske skupštine Republike Srpske, Dodik Visokom predstavniku zaprijetio tužbom u Austriji. Gospodin Inzko je to prokomentarisao riječima:

„Austrija nije perfektna država, ali je pravna država. Ja sad mirno čekam da me gospodin Dodik tuži. Kada budem dobio optužnicu onda ćemo vidjeti šta je tamo sadržaj. Ja ne znam da li je jučer štampi rekao zbog čega će me tužiti, međutim ja sam tu potpuno miran, imam čistu savjest, i čekam na taj postupak u Austriji. Ali, mogao bi me tužiti i ovdje u BiH, jer moj boravak je u Sarajevu."

Kao jedna od uspješnijih priča iz zemlje danas je predstavljen Distrikt Brčko. Vlasti Distrikta ispunile su sve uvjete za bolju efikasnost institucija, a Brčaci čekaju da sada i entiteti ispune svoje obaveze prema Distriktu. Nakon toga, očekuje se prestanak međunarodne supervizije nad tim dijelom BiH.XS
SM
MD
LG