Linkovi

Sve više žena igraju profesionalni američki nogomet


Američki nogomet je decenijama bio isključivo muški sport. Medjutim, u posljednje vrijeme sve više žena igraju profesionalni američki nogomet, ili ragbi, kako se sličan sport zove u Evropi. U Sjedinjenim Državama već devet godina postoji i ženska profesionalna liga američkog nogometa sa 41 timom. Jeffe Swicord i Amra Alirejsović su za Glas Amerike bili na utakmici Washingtonskih Diva i Filadelfijskih Firebirds, na posljednoj utakmici ove sezone, pred početak doigravanja za ovogodišnjeg šampiona.

Fudbal pod reflektorima je američka tradicija, ali ovo je drugačija igra. Igrači su žene.

Ove noći, Žar ptice iz Filadelfije su igrale protiv Diva iz Washingtona. Oba tima su u Neovisnoj žeskoj nogometnoj ligi.

Paul Hamlin je vlasnik Washingtonskih Diva: "Još uvijek mnogi ne znaju da žene igraju pun kontakt nogomet. I, ljudi su pomalo iznenadjeni kada im kažem da one zaista hvataju jedna drugu kako bi spriječile prodor one koja nosi loptu."

Liga postoji već devet godina i sada ima 41 tim iz gradova širom Amerike.

Igračice su izmedju 20 i 40 godina starosti. Većina njih su od djetinjstva bile sportašice i žele nastaviti sportske aktivnosti.

Paul Hamlin kaže da je ranije samo nekolicina tih žena igrala organizirani nogomet na bilo kojem levelu: "Mi želimo otvoriti mogućnost mladim ženama i djevojkama da nauče o nogometu, američkom nogometu, i da steknu neophodne vještine da dobro igraju tu igru."

36-to godišnja Lara Aribisala je samohrana majka dvoje djece. Ona je u Sjedinjene Države došla iz Nigerije prije devet godina.

Nekada je bila maratonac, a Divama se pridružila prije tri godine. Lara kaže da je fizički dio igre lagan i da je teži mentalni dio, naučiti svoju poziciju i igru, kao što je hvatanje pritivničkog centarfora, quarterbacka.

"Sjećam se kada sam napravila svoj prvi sack, hvatanje sa ledja quarterbacka, a ja nisam ni znala kako se to zove. To je zabavni dio. Nisam ni znala šta sack znači. Sve što sam razumjela bilo je nadji loptu, obori je. OK, rekla sam, ja to mogu uraditi."

Larin život se koncentrisao na njenu djecu, čekanje da ih preuzme iz školskog autobusa, i na kuhanje ručka, prije nego ode na trening.

Ona radi kao kućna bolničarka. Veoma je zauzeta, ali joj je nogomet postao važan dio svakodnevnog života.

"Najteže je za svakoga odvojiti potrebno vrijeme, znate, stići na sve. Naći vremena za djecu, za posao, za sebe, i za nogomet."

Na današnjoj utakmici, Dive su rano povele protov Žar ptica iz Filadelfije. Lara je to morala prtiti sa klupe. Povrijedila je ligament koljena i potrebna joj je operacija, tako da neće igrati u ostatku sezone.

"To nije dobar osjećaj jer niste tamo obučeni za igru. Ali je opet dobro biti tu i navijati za svoje suigrače. Znate, dati im svu moguću podršku."

Bila je to uspješna utakmica za Dive. Pobjedile su 63 prema nula, u toj posljednjoj utakmici regularne sezone i ostale nepobjedjene.

Trener ih je nakon toga podsticao na nove uspjehe, govoreći da nije došao da pobjedi 63 prema nula, ili ostane nepobjeden, nego da osvoji svjetsko prvenstvo.

Ukoliko Dive posluži sreća, one će stići do finala doigravanja u Austinu, u Texasu. I još jedna sezona biće upisana u istoriju ženskog američkog profesionalnog nogometa.

XS
SM
MD
LG