Linkovi

Iračke snage sigurnosti preuzele kontrolu Bagdada i drugih gradova u Iraku


Iračke snage sigurnosti danas su preuzele kontrolu Bagdada i drugih gradova u Iraku, u skladu sa planom povlačenja američkih borbenih jedinica iz urbanih područja.

Na jučerašnjoj ceremoniji, glavni zapovjednik američkih snaga u Bagdadu, general-major Daniel Bolger je iračkom zapovjedniku predao ključeve zgrade bivšeg Ministarstva odbrane, koja je služila kao zajednički štab američkih i iračkih snaga.

Povlačenje američkih vojnika je dio američko-iračkog sporazuma prema kojem se sve američke snage trebaju povući do kraja 2011. godine.

Iračka vlada je današnji dan, 30. juni, proglasila Danom suverenosti. Na hiljade ljudi jučer se okupilo u bagdadskom parku Zawra kako bi to proslavili uz muziku i vatromet.

Tokom današnje video-konferencije, zapovjednik američkih snaga u Iraku general Raymond Odierno je odgovarajući iz Bagdada na pitanja novinara koji su se okupili u Pentagonu nije ništa rekao o brojnom sastavu ne-borbenih jedinica koje ostaju u iračkim gradovima za zadatkom da obučavaju iračke snage. Po njegovim riječima, taj broj će se mijenjati dnevno, u skladu sa trenutnim potrebama. Takođe je naglasio da je taj broj znatno manji od broja vojnika koji su u iračkim gradovima bili do sada rasporeženi.

Nažalost, Dan suverenosti obilježen je novim, teškim napadom u Kirkuku, na sjeveru Iraka. U eksploziji automobila-bombe ubijeno je najmanje 27 osoba, a 45 povrijeđeno. Automobil-bomba aktiviran je na jednoj tržnici u tom gradu.XS
SM
MD
LG