Linkovi

BiH/Srbija: Intezivirati saradnju dvije zemlje u oblasti pravosuđa


Danas je u Sarajevu održan sastanak ministara pravde i glavnih tužilaca za ratne zločine Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Sudeći prema izjavama sudionika sastanka, intenzivnija saradnja dvije države u ovoj oblasti tek se očekuje. Danas su najavljeni samo novi, skori, ali kako je naglašeno, važni sastanci ekspertnih timova iz obje zemlje.

Pred njima je rad na stvaranju međunarodnih ugovora između Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi bila unaprijeđena saradnja na procesuiranju krivičnih predmeta, a prvenstveno ratnih zločina koji opterećuju odnose dvije zemlje.

Najkraće rečeno, dvije delegacije dogovorile su se da će se i dalje dogovarati, a ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je, nakon današnjeg sastanka, naglasio važnost saradnje dva ministarstva za budućnost odnosa dvije zemlje:

„Ono što cijenimo da je da to bi unaprijedilo odnose, ne samo među dva ministarstva nego i između BiH i Srbije, što bi naravno vodilo procesu relaksiranja odnosa i pomirenja na ovim prostorima, u čitavom regionu. Time bismo onda došli u situaciju da svi koji su počinili ratne zločine budu i procesuirani, s jedne strane, a s druge strane i žrtve bi imale i određenu satisfakciju."

Ministrica pravde Republike Srbije Snežana Malović, takođe je istakla da je njena zemlja opredjeljena prema pravdi i unapređenju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Još jedan od razloga za bolju saradnju je, tvrdi ona, i veliki broje predmeta koji se tiču obje zemlje:

„Ministarstvo pravde BiH i ministarstvo pravde Republike Srbije imaju na godišnjem nivou 15.000 predmeta u kojima uspostavljaju saradnju. Naša intencija je bila upravo u tom pravcu, da stvorimo jedan krovni sporazum za sve buduće predmete."

Tužioci iz obje zemlje koji su učestvovali na današnjem sastanku nisu bili otvoreni prema javnosti. Uprkos interesovanju novinara, obojica glavnih tužilaca su odbila komentirati predmete koji su trenutno aktivni, a predstavljaju probleme koji su se ispriječili između dvije države. Milorad Barašanin, glavni tužilac BiH je tim povodom rekao:

„Vi znate šta vas interesuje. Međutim, ovom prilikom, danas ja vam neću govoriti o konkretnim predmetima, konkretnim problemima. Kad bude sve regulisano na državnom nivou i u međusobnoj saradnji između tužilaštava, bosanskohercegovačka i regionalna javnost biće upoznata. „

Slično je nastupio i Barašaninov srbijanski kolega Vladimir Vukčević, glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine. Rekao je kratko i bez informacija koje javnost zanimaju

„Danas je bio jedan, mogu da ocenim, vrlo konstruktivan sastanak. Odlučeno je da nastavimo sa daljim razgovorima. Čuli ste da će biti formirani ti ekspertski timovi i smatram da je saradnja svakim danom sve bolja i bolja."

Sudeći prema izjavama datim nakon današnjeg sastanka ministara pravde i tužilaca za ratne zločine Bosne i Hercegovine i Srbije, konkretnija saradnja i rješavanje nagomilanih problema očekuje se nakon izrade međunarodnog ugovora koji će za dvije zemlje predstavljati platformu za saradnju. Na osnovu tog ugovora čvršću saradnju planiraju i tužilaštva za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG