Linkovi

SAD: Madoffu 150 godina robije


Bernard Madoff, arhitekta najveće prevare po takozvanoj Ponzi šemi u istoriji Wall Streeta, danas je osuđen na 150 godina zatvora. Madoff je u martu priznao da je kriv za prevaru ljudi koji su njegovoj investicionoj kompaniji povjerili svoj novac.

Tokom današnjeg, posljednjeg dana sudskog procesa, neposredno prije izricanja presude, neki od hiljada prevarenih žrtava Madoffove gramzivnosti bili su u prilici da govore na sudu. Prije izricanja presude i Madoffu je pružena mogućnost da govori. Kratko obraćanje Bernard Madoff je iskoristio da uputi izvinjenje žrtvama svojih financijskih malverzacija. Jedna od porodica koje su pred zgradom čekale trenutak izricanja presude bili su Friedmanovi iz Long Islanda, jednog od njujorških velikih pregrađa. Oni su izgubili kompletnu životnu ušteđevinu kada se Madoffova Ponzi šema srušila kao kula od karata u decembru 2008. godine.

Oni, Richard i Cynthia Friedman, kao i ostali članovi porodice novac su povjeravali Madoffovoj kompaniji decenijama, počev od Richardovog ova Gabriela i majke Shirley. Životna ušteđevina i novac ulagan za račun za mirne, penzionerske dane, nestali su preko preko noći, u trenucima kada je došao kraj prevari teškoj 65 milijardi dolara.

"Biti opljačkan i saznati to u momentu kada sebe vidite kao čovjeka sa dovoljno novca... je vrlo bolno. To je u suštini finansijska smrt...." - kaže Richard Friedman, a njegova supruga Cynthia dodaje:

"Bilo bi dobro da sam bila neobazriva i potrošila sav novac. Ako ništa, uživala bih u tome."

Za Friedmanove gubitak je težak. Richard, knjigovođa, morao je odložiti odlazak u penziju, odustali su i od kupnje nove kuće, neće biti ni planiranih putovanja u Nepal, na Tibet, u Japan....

Friedmanovi su uvijek vodili računa kako i koliko troše. Dan poslije saznanja da od njihovog novca uloženog u Madoffovu kompaniju nema ništa u prodavnice su vratili svu kupljenu robu. Richard je bio o stanju da se našali, naravno sa okusom gorčine:

"Da li vraćate zato što nešto nije u redu sa kupljenim, gospodine? Na to pitanje prodavca odgvorio sam ....ne, ne.... mi smo samo izgubili sav naš novac!"

Friedmanovi se nadaju da će uspjeti dobiti makar nešto od svog novca za koji su smatrali da je na sigurnom. Najveća im je briga njega Richardove majke koja boluje od Alzhajmerove bolesti. Ljuti su, razočari su, ali ih ipak raduje podrška porodice:

"Bogati smo stvarima bitnim u životu. Bogati smo jer imamo jedno drugo i zaista divnu porodicu. Uz dobro zdravlje, to je ono što je jedino važno" – ističe gospođa Friedman.

Da li će Friedmanovi, i na hiljade drugih žrtva prevare koja je trajala decenijama, biti makar i simbolično obeštećeni .... ostaje da se vidi.

Sud je već ranije izdao preliminarnu naredbu o konfiskaciji ukupno 171 milion dolara vrijedne imovine, uključujući 80 miliona dolara koji su bili na računu Madoffove supruge i 7 miliona dolara vrijedan apartman na Manhattanu. Osim apartmana, na prodaji će se naći i Madoffovo imanje na Floridi vrijedno 11 miliona dolara i, spomenimo i to kao primjer rastrošnosti i gramzivosti Bernarda Madoffa, jahta od 2,2 miliona dolara.

Taj 171 milion dolara je isuviše malo u poređenju sa 65 milijardi dolara tuđeg novca koji je Madoff pronevjerio. I kaznu od 150 godina zatvora 71-jednogodišnjem prevarantu mnoge njegove žrtve smatraće nedovoljnom, čak i kada bi je Madoff mogao u cjelosti odležati.

XS
SM
MD
LG