Linkovi

Koralima uz obale Floride potrebna zaštita


Turizam i sportski ribolov su na otocima Floride, poznatim kao Florida Keys, posao vrijedan više milijardi dolara. Medjutim, prema tvrdnjama stručnjaka, polovina tamošnjih koralnih grebenova je već nestala, a količina riba unutar preostalih je spala na najmanji nivo do sada.

Novinarka Glasa Amerike, Zulima Palacio je razgovarala sa dvojicom naučnika koji nastoje obnoviti morski život uz otoke Floride.

Florida Keys su omiljena turistička destinacija. Ribarenje, toplo vrijeme, i plaže omogućavaju milijarde dolara vrijednu djelatnost. Ali promjene u morskim vodama prijete toj djelatnosti.

Margaret Miller istražuje koralno grebenje u Nacionalnom servisu za pomorsko ribarenje i kaže da je:Koralno grebenje uz Florida Keys u cjelini, ono što čini koralni pokrivač, nestalo u omjeru od 50 do 80 posto, u posljednjih 10 godina.

Mnogi su faktori uticali na smanjivanje korala, uključujući zagadjenje, klimatske promjene, razvoj uz obale, kao što je izgradnja kuća i trgovačkih centara, i pretjerani izlov. Miller kaže da su svi ti faktori oslabili koralno grebenje i spriječavaju ih da se oporave od bolesti koje naučnici još ne znaju kako lječiti.

Tužno je, kaže ona, da je proučavajući korale posljednjih 10 godina, bila svjedok njihovog umiranja: Korali su veoma osjetljivi na povećanje temperature jer je mala razlika u temperaturi vode u kojoj žive od one u kojoj umiru. Ralika je samo nekoliko stepeni.

Miller kaže da koralni grebenovi nisu samo lijepi nego i izuzetno važni. Oni obalu štite od oluja i služe kao stanište i mjesto ishrane za nekoliko stotina morskih vrsta i riba. Ona i njen tim su uključeni u restauraciju i reprodukciju korala, ali njima trebaju godine da ponovo narastu.

Naučnici se slažu da će, zbog rastuće polulacije na Floridi i blizu milion rekreacijskih čamaca, biti teško obnoviti korale.

Profesor na Univerzitetu Miami, Jerry Ault je više od decenije proučavao pomorski život: Istraživanjem je utvrdjeno da su 70 posto zubataca i sve škarpine u lancu korala uz Florida Keys ispod nivoa koji se smatra održivim za razvoj.

Profesor Ault kaže da je hitno potrebno obnoviti riblju populaciju. I da bi se to uradilo, on kaže da je sada neophodno obnoviti njihove podvodne nastambe i balans kako bi u budućnosti mogli ribariti.

On kaže da su Florida Keys, na više načina, žrtve vlastitog uspjeha: Svako voli Floridu zbog njenog pomorskog okruženja. Ljudi dolaze da love ribu, da rone i uživaju u tome, ali to ubija korale.

XS
SM
MD
LG