Linkovi

Izrael-Palestinci: U Pojasu Gaze očaj, na Zapadnoj obali nastavak izgradnje naselja


Međunarodni odbor Crvenog križa, u danas objavljenom izvještaju, ističe da se mnogi Palestinci u Pojasu Gaze nisu u stanju vratiti životu kojim su živjeli prije decembra prošle godine i da sve dublje tonu u beznađe i očaj. Oštra ograničenja izraelske vlade na uvoz i doturanje brojnih potrepština na to područje, kako se kaže u izvještaju, vrlo nepovoljno se odražavaju na napore donatora koji su obećali skoro 4 i po miliona dolara za obnovu razorenog i oštećenog u decembarskim sukobima izraelske armije i militanata Hamasa. Osim obnove i uspostavljanja normalnih tokova života, ni mnogim ozbiljno bolesnim stanovnicima Pojasa Gaze nije moguće pružiti potrebnu medicinsku njegu i liječenje. Crveni križ traži od izraelske vlasti da ukine ograničenja i dozvoli da lijekovi i druge medicinske potrepštine, te materijali za obnovu budu nesmetano dostavljani.

Vijće Ujedinjenih naroda za ljudska prava danas u Ženevi održava drugi dan, za javnost otvoreno saslušanje kao dio istrage o mogućim ratnim zločinima koje su tokom decemabarskog sukoba počinili izraelska armija i militatnti Hamasa.

Takođe danas grupa aktivista iz više zemalja isplovila je sa Kipra put Pojasa Gaze. Njihov cilj je doturiti nešto humanitarne pomoći civilima. U grupi se nalazi 21 aktivist organizacije Pokret za slobodnu Gazu čije je sjedište u SAD i, kako se očekuje, sutra bi trebalo da doplove do palestinske obale.

Pažnju takođe privlači i vijest da je izraelska vlada odobrila izgranju 50 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj Obali. U programu izraelskog armijskog radija saopšteno je da će kuće biti izgrađene u okviru naselja Adam, sjeverno od Jerusalema, i u njih bi trebalo da budu preseljene porodice koje sada žive u naselju Migron, podignutom bez ikakve saglasnosti i odobrenja. Najavljena gradnja je dio programa izgradnje 1.450 novih stambenih jedinica u naselju Adam. Kako su izraelski mediji izvještavali jučer, ministar odbrane Ehud Barak je predlagao tromjesečno odlaganje gradnje novih kuća. Vijest o odobravanju gradnje uslijedila je nekoliko sati prije odlaska gospodina Baraka za Sjedinjene Države radi razgovora sa američkim izaslanikom za Srednji Istok George Mitchellom. Očekuje se da će pitanje dalje izgradnje i proširenja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim područjima biti visoko na dnevnom redu tog susreta.

XS
SM
MD
LG