Linkovi

Michael Jackson: Ikona koja se neće zaboraviti


Nagla smrt Michela Jacksona, jedne od najvećih pop zvijezda u povijesti, još uvijek izaziva nevjericu i šok kod miliona njegovih obožavatelja širom svijeta, kod prijatelja, poznanika, kolega iz svijeta muzike.

Nakon ekstenzivnog pregleda i testova na trovanje, bit će uradjena i potpuna autopsija, ali rezultati koji bi mogli ukazati na konkretan uzrok smrti neće biti poznati ni za nekoliko nedjelja. Bez obzira na to , ukazuju mnogi, vjeruje se da je kralj popa dobio masivni srčani udar, i da je umro na putu do bolnice. Iza njega je ostalo troje djece, veliki dugovi, i muzika koja se neće zaboraviti.

Nešto što je danas u mislima mnogih širom svijeta: Michael Jackson je ostavio nasljeđe kojem niko više nikada neće doći ni blizu. Njegovom smrću je okončan dug i bizaran pad nakon vrhunca 80-tih godina, kada je bio pjevač koji je ujedinio crnačku i bjelačku muziku, koji je rušio rasne barijere na MTV-u, dominirao top listama i briljirao na sceni. Rođen je kao sedmo od devetero djece u mjestu Gary u Indiani 19 augusta, 1958, mjestu koje je danas, kako kažu njegovi stanovnici, puno suza. Imao je 11 godina kada se obitelj iselila iz grada i kada je grupa Jackson 5 snimila svoj prvi album 1969.

Njegov album Thriller iz 1982, sa hitovima kao Beat It, Billie Jean i Thriller je najbolje prodavani album svih vremena, sa oko 50 miliona prodatih kopija širom svijeta. On je možda bio najuzbudljiviji izvođač svoje generacije, poznat po neponovljivim plesnim pokretima i koracima. Njegova ukrašena rukavica, jakna u vojnom stilu i avijatičarske naočale su bile njegove glavne oznake, koje su medjutim pale u sjenu nakon što je počeo mijenjati svoje lice isuviše često plastičnim operacijama. On, zajedno sa Elvisom Presleyem i Beatlesima,važi za jednu od najvećih pop senzacija svih vremena. Kako su godine prolazile,postajao je sve čudniji lik, srednjevječni čovjek-dijete koji je izgubio kontakt sa svijetom odraslih. Njegova je koža postajala sve svjetlija, njegov nos sve uži, i govorio je glasom djevojčice. Okruživao se djecom na svom ranču Neverland, i sam vječiti Petar Pan, često noseći higijensku masku tokom putovanja. Svugdje je vodio i svog ljubimca, šimpanzu po imenu Bubbles, kao jednog od svojih najbližih prijatelja. Oženio je kćerku Elvisa Presleya, Lisu Marie Presley 1994, a razveli su se 1996. Te iste godine se oženio sa bivšom medicinskom sestrom svog dermatologa Deborah Rowe, sa kojom ima dvoje djece. Razveli su se 1999.

Michael Jackson se suočio sa ogromnim pravnim troškovima nakon što je 2005 oslobođen navoda o seksulanom iskorištavanju maloljetnika.. Borio se da plati sav dug, i bio je primoran odustati od vlasništva svog ranča Neverland. U aprilu je otišao na sud kako bi zaustavio aukcijsku prodaju 2 hiljade predmeta uzetih iz Neverlanda.

Svećenik Jesse Jackson, ljubitelj muzike Michaela Jacksona, je povodom smrti kralja popa, rekao:

Vodjenje njegovih poslova je bilo pred potpunim kolapsom, borio se da se održi. Čini mi se da nije imao energije, da je rapidno mršao. Ali je bio odlučan da se bori. Sve što su mnogi znali o njemu je bilo njegovo pjevanje i plesanje. Bio je izdržljiv isto koliko je bio i talentiran, rekao je Jesse Jackson.

Lisa Marie Presley je izjavila da joj je srce slomljeno, da je veoma tužna i zbunjena svakim mogućim osjećanjem. Pop zvijezda Madona je u svom saopćenju rekla da ne može prestati da plače. Predstavnici legendarne glumice i veoma bliske prijateljice Michaela Jacksona Elizabeth Taylor su izjavili da je ona isuviše devastirana kako bi izdala zvanično saopćenje.

Veliki povratak Michaela Jacksona se očekivao već narednog mjeseca, sa rasprodatim koncertima u Londonu.

Trebao sam ići na njegov koncert u julu i bio sam spreman da mu dam poklon. Bio sam toliko uzbuđen da ga ponovo vidim, i sada ga više nikada neću vidjeti, kaže ljubitelj iz Japana.

Michael Jackson je ovog ljeta u Londonu trebao održati 50 koncerata, čije su karte u martu rasprodate za samo nekoliko minuta. Umro je dva mjeseca prije 51-og rođendana.

XS
SM
MD
LG