Linkovi

SAD: Preminuo Michael Jackson, kralj popa


Jučer, kratko nakon podneva po lokalnom, losanđeleskom vremenu, jedna služba hitne pomoći primila je poziv u kojem je rečeno da je Michael Jackson imao srčani udar. Slavni pjevač proglašen je mrtvim dva sata kasnije u medicinskom centru univerziteta Kalifornije u Los Angelesu:

"Trenutno se tijelo Michaela Jacksona nalazi u uredu losanđeleskog mrtvozornika. Oni će biti u mogućnosti odgovoriti na sva pitanja o uzroku smrti" - rekao je, pored ostalog, Gregg Strenk, policijski zvaničnik.

Nakon što je vijest o smrti objavljena, bolnicu su opkolile stotine obožavatelja 'kralja popa'. Bilo ih je i na bulevaru Hollywood, na poznatnom Walk of Fame. Michael Jackson rođen je 1958, kao sedmo, od devetoro djece. Slavu je stekao kao pjevač i plesač u obiteljskom pop sastavu "Jackson 5." Bio je zvijezda već kada mu je bilo osam godina.

Tokom solo karijeri, Michael Jackson je postao planetarna mega zvijezda. Njegov album "Thriller" iz 1982. godine , sa hitovima "Beat it, Billie Jean i Thriller" sa 26 miliona kopija najprodavaniji je album svih vremena. 1981. godine, Jackson je prvi puta izveo svoj poznati ples Moonwalk. Jedan je od prvih pop izvođača koji je popularizirao glazbene video spotove.

No, kako je vrijeme odmicalo, Michael Jackson je zapadao u brojne kontroverze. Podvrgavao se višestrukim plastične operacije, njegovi su kritičari počeli postavljati pitanja o Jacksonovim vrlo bliskim, i prilično neobičnim, odnosima sa djecom. 2003. godine godine bio je optužen za spolno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka. Dvije godine kasnije, Jackson je bio oslobođen ovih optužbi, no njegova karijera je pretrpila značajan udarac, a imao je ozbiljnih finansijskih problema.

Michael Jackson planirao je ove godine održati oko 50 koncerata, koji su trebali ponovno pokrenuti njegovu karijeru. Prvi koncert bio je planiran za 13. juli, a turneja je trebala trajati do marta iduće godine. Karte za te koncerte bile su rasprodane.

Michael Jackson bio je oženjen dva puta. 1993. godine sklopio je brak sa Lisom Marie Presley, kćerkom Elvisa Presleya. Razveli su se 1996. Te iste godine oženio je Debbie Rowe, od koje se razveo tri godine kasnije. Imao je troje djece.

XS
SM
MD
LG