Linkovi

BiH: Satanak u OHR-u bez Tihića


SAOPŠTENJE OHR-a ZA JAVNOST

Sastanak u okviru prudskog procesa u Sarajevu

Međunarodna zajednica podržava prudski proces, kao inicijativu domaćih organa kojom se stvara forum za politički dijalog u cilju rješavanja važnih političkih pitanja sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. Na sastanku Vijeća za implementaciju mira održanom u martu, politički lideri su se obavezali da će proširiti ovaj proces i maksimalno se angažovati na rješavanju preostalih ciljeva, neophodnih za zatvaranje OHR-a.

Kako bi olakšao i dao novi zamah prudskom procesu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozvao je prudsku trojku danas na sastanak u Sarajevu. Njegov poziv uslijedio je tek nakon što su ispunjeni određeni preduslovi. Ono što je najznačajnije, Zaključci Republike Srpske od 14. maja su stavljeni van snage, a rasprava o Zaključcima je povučena sa dnevnog reda aktuelne sjednice Narodne skupštine RS-a. Nakon što su premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić 22. juna 2009. godine potvrdili svoju opredijeljenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik pozvao je trojicu stranačkih lidera, Dragana Čovića iz HDZ-a, Milorada Dodika iz SNSD-a i Sulejmana Tihića iz SDA da prisustvuju sastanku.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko izrazio je žaljenje što gospodin Tihić nije prisustvovao sastanku, ali u potpunosti poštuje njegovu odluku. Ne postoji alternativa dijalogu, čak i u najtežim okolnostima. Inzko se također složio da je potrebno sačuvati dostojanstvo svih učesnika, izrazivši uvjerenje da g. Tihić razmatra konstruktivne mjere za daljnje djelovanje. Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU dodao je: «S obzirom da je prudski proces sada u delikatnoj fazi, moraju se istražiti nove mogućnosti kako nastaviti dijalog između tri konstitutivna naroda. Jasno je da je neophodno proširiti osnovu, te istražiti nove polazne tačke, što je svakako bila jedna od tema današnjeg razgovora», izjavio je Inzko.

Inzko je upozorio da se unatoč aktuelnim diskusijama o političkim pitanjima ne smiju zaboraviti ekonomska pitanja, pogotovo u vrijeme svjetske finansijske i privredne krize. Shvatajući važnost ovog problema, prisutni su se također osvrnuli i na to pitanje.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je rekao da bosanskohercegovački političari moraju početi raditi na način koji će donijeti konkretan napredak ovoj zemlji i dovesti Bosnu i Hercegovinu bliže Evropskoj uniji.

---------------------------------

Podatke o OHR možete pronaći na www.ohr.int i o EUSR na www.eusrbih.eu

XS
SM
MD
LG