Linkovi

BiH: Nova adresa u Brusselsu


Danas su zvaničnicima BiH u Briselu uručeni ključevi nove zgrade bosanskohercegovačke ambasade. Reprezentativni objekat, nedaleko od centra evropskih institucija, biće, obećavaju, ključna adresa pri Evropskoj uniji. Tako se BiH, nakon podstanarstva i razbacanih ureda, skrasila na jednom mjestu u glavnom gradu Belgije, inače sjedištu Evropske unije i NATO saveza, u Ulici industrije, na broju 22.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić, jedan od zvaničnika danas prisutnih u Briselu, za Glas Amerike je rekao:

"Danas smo tim poslom ovdje, nismo još u Evropskoj uniji, ali smo tu da stvaramo uvjete za normalan rad naše misije u Briselu i Belgiji…"

A na pitanje koliko je BiH dala novca za zgradu iza njega odgvorio….

"Zgrada je kupljena, njena je vrijednost 3 milona i 600 hiljada eura, ima površinu od oko 1.500 četvornih metara, zgrada je dosta kvalitetna, veći dio ostao je opremljen, tako da sa vrlo malim zahvatima naša delegacija može da useli u nju".

Na opasku da kupovina zgrade za bosanskogergovačko predstavništvo nije simboličan čin, makari i zbog toga što su preko 3 i po miliona eura ozbiljan novac i upit da li je to neka vrsta ozbiljnog koaraka prema Evropskoj uniji, o obzirom da je zgrada ni kilometer od vazdzšne linije od sjedišta Evropske komisije, gospodin Vrankić je rekao:

"Pa… ima simbolike…. Naravno, naše je opredjeljenje i uvjerenje je na nam je put ka Briselu jedini put I mislim da moramo sve činiti da tako bude."

Zadovoljstvo danas obavljenim izrazio je ambasador Bosne i Hercegovine pri Eevrospkoj uniji Osman Topčagić:

"Ovo je sada jedan dio BiH u Briselu. Zgrada se tretira ex-teritorijalno, po važećim propisima i to je teritorija BiH u Briselu. Zgrada je zaista dobra, na lijepom mjestu i imaćemo dobre uslove za rad. Mislim da ćemo u takvim uslovima, uz adekvatno kadrovsko jačanje misije, moći da i sa te strane učinimo više da se približimo EU".

XS
SM
MD
LG