Linkovi

Iran: I danas silom protiv okupljanja prosvjednika


Svjedoci u Teheranu kažu da je specijalna policija silom rastjerala na stotine ljudi koji su se pokušali okupiti u blizini zgrade parlamenta u još jednom post-izbornom prosvjedu.U saopćenjima na internetu je pozvano na okupljanje kod iranskog parlamenta danas poslije podne, usprkos upozorenju vrhovnog lidera ajatolaha Ali Khamaneia i prijetnjama nasiljem od strane revolucionarne garde. Svjedoci su Glasu amerike i drugim medijskim organizacijama izjavili da su brojni pripadnici snage sigurnosti tukli prosvjednike palicama i ispaljivali hitce kako bi onemogućili njihovo okupljanje.

Istovremeno je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki danas rekao da Teheran razmatra da li da ograniči odnose sa Londonom, dok se nesuglasice zbog iranske racije na prosvjednike sve više intenziviraju. Početkom sedmice, predsjedatelj iranskog parlamenta Ali Larijani je pozvao poslanike da pažljivo razmotre odnose Irana sa Britanijom. Iran optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da podtiču postizborne nemire. Britanija je jučer objavila da protjeruje dvojicu iranskih diplomata, što je odgovor na iransku naredbu dvojici britanskih diplomata da napuste zemlju. U međuvremenu je administracija predsjednika Obame saopćila da povlači pozivnice iranskim diplomatama pozvanih da proslave američki Dan nezavisnosti u američkim ambasadama.

Da spomenemo i da su iranske vlasti četvorici članova nacionalnog fudbalskog tima zabranile da nose zelene narukvice kojima su iskazivali solidarnost sa anti-vladinim prosvjednicima. Igrači su takve narukvice nosili tokom kvalifikacione utakmice za svjetski kup, koja je prošle sedmice odigrana u Južnoj Koreji. Ne zna se ko je igračima, i da li je neko, dao takve upute. FIFA, inače, zabranjuje da igrači na ustakmicama ispoljavaju političke stavove ili uvjerenja.

XS
SM
MD
LG