Linkovi

Egipat: Ponižavajuća diskriminacija žena pod maramamaOko 80 procenata žena u Egiptu ne može biti posluženo u restoranima. I to ne zbog toga što imaju u novčanicima, nego zbog onoga što imaju na glavi. Hidžab i druga islamska tradicionalna pokrivala su zabranjena u nekim modernim restoranima i barovima u Kairu.

Dvadesetrogodišnja Minna Mahmoud kaže da joj nisu dali da uđe u nekoliko klubova i restorana. Jednom ju je, kako kaže, izbacivač fizički spriječio da uđe u klub:

"Odmjerio me je, i onda rekao da ne mogu ući. Iznenađeno sam pitala zašto, a on je rekao da je to zato što sam pokrivena."

Zabrane za pokrivene žene su najčeće na mjestima koja su kombinacija restorana i bara.

Vlasnici kažu da zabrane postoje jer oni poslužuju alkohol koji je zabranjen u islamu.

L'Aubergine, restoran u bogatom dijelu Zamalek, jedan je od takvih ugostiteljskih objekata.

Glavni menadžer Hesham Ragab kaže da pokrivene žene nisu zainteresirane za sjedeći dio restorana jer se tamo poslužuje alkohol:

"Pokrivene žene obično ne dolaze na mjesta gdje se poslužuje alkohol. Bio bi problem kada bi neko imao hidžab i pio alkohol. To bi bio problem. "

Sa povećanim brojem pokrivenih žena, biznisi koji izoliraju određeni dio populacije bi mogli imati ekonomskih problema.

Dosta restorana koji poslužuju alkohol, kao što je Budda Bar, dozvoljavaju pokrivenim ženama ulazak, ali one su rijetko viđene tamo navečer.

Manna Mahmoud kaže da restorani koji imaju zabrane žele pokazati klijenteli sa Zapada svoj viši status:

"Većina siromašnijih građana pokrivaju glavu, a bogatiji ne, to je istina. Bogati žive život. "

Egipatski centar za prava žena navodi da institucije koje zabranjuju ulaz ne krše zakon, jer su ti prostori privatni. Oni, unatoč tome, provjeravaju one koji imaju zabrane na hidžabe.

"Restorani imaju pravo pustiti u restoran koga god žele. Ali ne mora značiti da će neko ko nosi hidžab piti alkohol. Ta pravila nemaju smisla" - kaže Mahmoudova i dodaje da bi ova pravila trebalo preispitivati i mijenjati.

"Ne možete mi reći da ne mogu ući negdje. To je jako ponižavajuće. Bog nam je dao izbor. A vi mi ne date izbor?"

Ona želi izbor i nada se da će sve više žena javno progovoriti o tome.

XS
SM
MD
LG