Linkovi

David Rhode: Uspješan bijeg iz talebanskih ruku


David Rhode, novinar "New York Timesa" je, nakon sedam mjeseci zatočeništva, uspio pobjeći od svojih otmičara, talibana u Afganistanu. Zajedno s afganistanskim kolegom Tahirom Ludinom, otišao intervjuirati jednog talibanskog vođu, negdje izvan Kabula, kada je, decembra 2008. godine nestao.

"Ostavio je poruku da odlazi napraviti intervju, te nekoliko instrukcija ukoliko se ne vrati." – prisjeća se Rhodeov kolega Bill Keller.

David Rhode, 41-godišnjak, bio je zatočen u planinama Afganistana i Pakistana, na područjima koja su često bila meta napada bespilotnih letjelica američke vojske. Za to vrijeme "New York Times" je nastojao njegovu otmicu potpuno čuvati u tajnosti, zbog straha da bi publicitet mogao biti samo prijetnja po sigurnost njihovog novinara. Zamolili su preko 40 medija da ne govore o tom slučaju, a u susret je izašla i TV mreža al-Jazeera. No, svo su vrijeme znali da je David Rhode živ.

Joel Simon, čelnik Odbora za zaštitu novinara, kaže:

"Novinaru nije lako u takvim situacijama, jer instinkt govori da treba o svemu informirati javnost. S druge strane – sasvim je jasno da je nečiji život u opasnosti, što znači da treba pronaći balans."

Gretchen Peters je radila u istom području gdje je Rhode otet:

„Davidov slučaj je bio vrlo tipičan. Njega su oteli lokalni kriminalci koji su ga prodali pobunjenicima."

Prema „New York Timesu" David Rhode je, zajedno s afganistanskim novinarom Tahirom Ludenom, pobjegao preskočivši zid oko kuće u kojoj je bio zatvoren na teritoriji sjevernog Waziristana. Sada se nalazi u američkoj vojnoj bazi Bagram u Afganistanu.

Ovo, inače, nije prvi put da je David Rhode bio zatočen dok je obavljao svoj posao. 1995. godine deset dana držale su i ispitivali pripadnici srpskih vojnih snaga, nakon što je otkrio dokaze o srpskom masakru nad Bošnjacima u Srebrenici. Za tu reportažu je godinu kasnije dobio Pulitzerovu nagradu. Prošle je godine dobio, zajedno s grupom novinara, još jednu Pulitzerovu nagradu. Ovoga puta za izvještavanje o zbivanjima u Afganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG