Linkovi

BiH: Na ivici bankrota


Finansijska situacija u BiH prijeti da rezultira ekonomskim krahom ukoliko ne bude potpisan novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Bosanskohercegovački ministar finansija Dragan Vrankić tvrdi da je državnim i entitetskim vlastima ostalo još nedjelju dana da preuzmu obaveze koje su potpisali u pismu namjere prilikom ranijih dogovora o novom kreditu MMF-a.

U pitanju je cifra od milijardu i 200 miliona eura čime bi se, tvrdi državni ministar, finansijska situacija u zemlji mogla stabilizirati.

Problem je, gospodin Vrankić, nastao kada je federalna vlada pod pritiskom prošlonedeljnih demonstracija ratnih vojnih invalida, odlučila da iz zakona briše član po kojem bi se snizila i njihova primanja.

Tri sata prošlonedeljne opsade zgrade federalne vlade bilo je dovoljno da se zahtjevi demonstranata, ratnih vojnih invalida ispune.

Trojica federalnih ministara javno su obećali da će se član koji predviđa smanjenje invalidnina brisati iz planiranog zakona.

Okupljenima je također rečeno da se Međunarodni monetarni fond, koji za novi kredit zahtjeva uštedu od 600 miliona, složio sa odlukom da se primanja invalida ne diraju. Tada je, da podsjetimo bilo je to 18. Juna, Vjekoslav Bevanda federalni ministar finansija, rekao:

„Mi smo dobili saglasnost MMF-a da brišemo članak četiri i da u rebalansu proračuna ne diramo vaše stavke."

Šest dana poslije, gospodin Vrankić, državni ministar finansija, tvrdi da suglasnost, o kojoj je u kriznoj situaciji govorio federalni ministar, nije ni postojala:

„Nije to točna informacija o suglasnomsti MMF-a. Mi smo se usuglasili, potpisali pismo namjere. Upravo taj dokument nije se ni ohladio u ladicama u Washingtonu, mi smo već pod pritiskom promjenili članak četiri interventnog zakona koji je tako definiran. Apsolutno nema suglasnosti MMF-a za to."

Pregovorima o milijardi i 200 miliona eura kredita od kojeg se očekuje spas , može se pristupiti tek kada državne i entitetske vlasti ispune sve obaveze koje su potpisali u ranijem pismu namjere, tvrdi ministar Vrankić. A to se, tvrdi on, odnosi i na član koji predviđa smanjenje socijalnih davanja i boračkim populacijama.

Ipak, državni ministar ne zamjera svom enitetskom kolegi. Za gospodina Vrankića sporne su same demonstracije, a ne odluke političara koje su dovele do demonstracija:

„Ja bih samo poslao jednu poruku javnosti i svima. Nije način da se na onakav način vrši pritisak, ovaj, šta su god ljudi uradili u onom momentu, ja im ne zamjeram."

Odbijajući da uprkos svojoj državnoj funkciji govori o radu federalnih kolega ministara gospodin Vrankić napominje da se situacija može spasiti još u narednoj sedmici. Ipak, on se ograđuje ističući da je sve u rukama vlasti u entitetu Federacija BiH.

Jednom riječju, Vlada Federacije i novi premijer našli su se u procjepu.

S jedne strane invalidi i siromašni građani, a sa druge međunarodne finansijske institucije od čijeg novca zavisi ekonomije države.

XS
SM
MD
LG