Linkovi

Iran: SAD osuđuju nasilje, ali se ne miješaju u unutarnje stvari


Američki predsjednik Barack Obama je danas, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući,osudio , kako je rekao, neopravdane akcije iranske vlade protiv prosvjednika koji demonstriraju već više od nedjelju dana. Predsjednik Obama je također rekao da iza legitimnosti iranskih izbora stoji veliki upitnik i dodao da su Sjedinjene Države,a i druge zemlje, zgrožene i šokirane batinjanjem prosvjednika, nasumičnim hapšenjima i zatvaranjima.

Predsjednik Obama je kazao da se Sjedinjene Države ne miješaju u unutrašnje stvari Irana, ali osuđuju nasilje. Međunardoni promatrači nisu bili prisutni na izborima, kazao je američki predsjednik, i stoga je nemoguće znati šta se zaista događalo na biralištima... Ali, dodao je predsjednik Obama, veliki dio stanovnika Irana ne vjeruje da su izbori bili pošteni.

Što se zbivanja u Iranu tiče, iranski državni mediji su saopćili da je vrhovni lider ayatollah Ali Khamnei pristao da se produži rok za pet dana, u kojem će Vijeće čuvara islamske revolucije nastaviti primati i ispitivati žalbe na izbore. Neće, kako je saopćeno iz Vijeće, biti anuliranja rezultata izbora.

Na ulicama Teherana danas, prema izvajavama svjedoka, policija je ponovno koristila suzavac da rastjera na stotine prosvjednika sa trga Haft e Tir. Prema podacima iranskih medija, danas iznesenim, u subotu u glavnom gradu Irana bilo je desetoro mrtvih i najmanje 100 povrijeđenih u žestokim sukobima prosvejdnika i policijskih snaga. Ukupan, zvanično potvrđeni broj mrtvih za sada je 17 osoba.

Elitna Revolucionarna garda Irana i dalje prijeti nasiljem ako se demonstranti ne počnu razilaziti.

XS
SM
MD
LG