Linkovi

Vijeće za regionalnu saradnju: Ključni partner EU za jugoistok Evrope


Vijeće za regionalnu saradnju, nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, predstavilo je danas svoj rad u Briselu. Bilo je riječi o ključnim aktivnostima i ciljevima, a sve sa konačnom idejom da regionalnom saradnjom prostor jugoistoka Evrope da važan doprinos vlastitoj stabilnosti , te tako, pored ostalog, osnaži i process evropskih integracija. Predstavljanje tih aktivnosti u briselskim prostorijama Vijeća obavljeno je, ne samo u prisutvu predstavnika atlantskih institucija ( EU i NATO), nego i uz i širi krug diplomata, te predstavnikacivilnog društva. Istaknuto je, pored ostalog, da se Vijeće uspjelo tokom proteklih godinu dana nametnuti i kao ključni partner Evropskoj uniji kada je riječ o regionalnoj saradnji na prostoru jugoistočne Evrope.

Generalni sakretar Vijeća za regionalnu saradnju Hido Bišćević je, u razgovoru za Glas Amerike, pored ostalog rekao:

"Vijeće za regionalnu saradnju je prošlo kroz vrlo zahtjevan period u zahtjevnim uslovima. Cijeli region je prolazio kroz ozbiljna pitanja…-Kosovo, post-kosovska situacija i ostala pitanja… Uspjeli smo kroz sve to proći jer je i region pokazao zrelost, što je pomoglo da i Vijeće za regionalnu sardnju stane na svoje noge... Ono što nam je glavni cilj je da uvjerimo lidere u regionu da treba da se posvete rješavanju još uvijek otvorenih bilateralnih i ostalih pitanja i to uz više odgovornosti i fokusirajući se na rezultate. Tako će osnažiti sigurnost i stabilnost jugoistočne Evrope, kako bi na takvim osnovama mogao da se nastavi proces proširenja."

Poseban izazov radu Vijeća je bila i ostala aktuelna ekonomska kriza, takođe je istakao gospodin Bišćević:

"Tek što su se pojavili prvi efekti krize, organizovali smo skupove finansijskih eksperata držva regiona kako bi vidjeli kako svaka od držva odgovara na krizu. Vijeće za regionalnu saradnju je pomoglo i otvaranje razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, podržavajući novi pristup razvoju na trans-regionalnoj bazi, poput velikih razvojih projekata na polju energije, infrasturkture, transporta, vodenih puteva... U suštini, u ovo krizno vrijeme i Vijeće za regionalnu saradnju nastoji da promoviše takozvane "new deal" projekte na prostoru jugoistočne Evrope, nastojeći osigurati da se nacionalne ekonomije kreću naprijed."

XS
SM
MD
LG