Linkovi

Iran: Neda Agha Soltan, simbol prodemokratskih težnji Iranaca


Neda Agha Soltan, mlada, hrabra djevojka, žrtva okrutnog obračuna iranskih prorežimskih snaga sa prosvjednicima na ulicama Teherana, željela je samo demokraciju i slobodu za narod Irana - kaže Caspian Makan, čovjek koji za sebe tvrdi da je bio njen mladić.

Amaterski snimak posljednih, tragičnih trenutaka hrabre djevojke, obišao je svijet zahvaljući internet stranicama Youtube, Facebook, Twiteer i blogovima. Na video snimku postavljenom na Youtube-u kaže se da je Neda Agha Soltan smrtno pogođena u cetralnom dijelu Teherana Amirabad.

Caspian Makan, 37-godišnji fotoreporter iz Teherana, u telefonskom razgovoru za Asocieted Press, rekao je da je 27-godišnju Nedu, studenticu muzike upoznao nekolijko mjeseci ranije i da je imao namjeru oženiti se njome. Nekoliko dana prije njene tragične pogibije, pokušavao ju je odvratiti od izlaska na proteste. Neda mu je, kako je rekao, odgovorila da je "naše prisutvo na ulicama neophodno, čak iz uz rizik da je metak pogodi u srce."

I upravo je tako Neda Agha Soltan umrla, u 5, 6 minuta agonije nakon što je pogođena metkom u srce, u pluća.... Na njenoj grobnici je veliki buket cijeća, takođe je rekao Caspian Makan.

Treba napomenuti da sve detalje razgovora sa njim Associated Press nije mogao potvrditi zbog zabrana iranskog režima o izvještavanju stranih medija.

XS
SM
MD
LG