Linkovi

SAD: U Washingtonu poginulo 7 osoba u sudaru dvije kompozicije metroaU sudaru dvije kompozicije metroa u Washingtonu poginulo je sedam osoba, dok ih je oko 70 povrijeđeno. Šestoro od tih povrijeđeni je u kritičnom stanju. Do sudara je došlo jučer oko 17 sati po istočno američkom vremenu, u vrijeme kada se ogroman broj ljudi vraćaju s posla kući.

Gradonačelnik Washingtona Adrian Fenty ocijenio je nesreću kao o najtežu i najkragičniju u 33 godine postojanja metroa u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država. Direktor vašingtonskog metroa John Catoe je, govoreći u uzrocima nesreće, rekao da je jedna kompozicija dosta velikom brzinom naletjela na drugu, koja je stajala na stanici Fort Totten.

Do nesreće je došlo, ne u podzemnom dijelu metroa, nego na nadzemnom dijelu pruge koja povezuje predgrađa i središte Washingtona. Vlak koji je udario u kompoziciju koja je stajala na postaji bio je jedan od starijih. Jedna od poginulih osoba je i vozačica kompozicije koja se kretala. To će znatno otežati utvrđivanje stvarnih razloga sudara.

Istraga o uzrocima nesreće se nastavlja. Uz lokalne istražitelje, sudjeluju i istražitelji i stručnjaci savezne vlasti zadužene za sigurnost saobraćaja. U kršu matala i drugih materijala od kojih su napravljeni vagoni metro još uvijek nisu nađeni uređaji koji bilježe brzinu kretanja i druge operatvne podatke.

Predsjednik i prva dama SAD Barack Obama i Michelle Obama sinoć su uputili izraze saučešća porodicama nastradalih. Gospodin Obama je istakao požrtvovan rad na stotine policajaca, vatrogasaca, ekipa hitne pomoći i medicinskog osoblja bolnica sa vašingtonskog područja koji su u vrlo kratkom roku pružili pomoć unesrećenim.

XS
SM
MD
LG