Linkovi

EU i NATO: Zabrinuti stanjem u BiHEvropska unija i NATO su ozbiljno zabrinuti aktuelnim prilikama u BiH. U najkraćem, zamjeraju na retorici i situaciji koja je dovela do toga da je zaVisokog predstavnika bio jedini mogući izlaz posezanje za bonskim ovlastima.

Želeći dokazati kako posljednje odluke visokog predstavnikaValentina Inzka nisu bile u suprotnosti sa stavovima Brisela, prvi čovjek evropske sigurnosti i vanjske politike Javier Solana je danas, nakon što se susreo sa generalnim sekretarom NATO, poručio:

"Javno sam podržao Visokog predstavnika i korake koje je poduzeo i toje bio jasan slučaj gdje je trebalo donijeti odluku ukoliko Parlament RS ostane pri svojim ranijim zaključcima. Riječ je bila o zaključcima koji su protiv Daytona i zbog toga je trebalo da se preduzmu mjere. Mogu vam reći da je Visoki predstavnik učinio sve da bi se izbjeglo ovo što se dogodilo. Međutim, sve je bilo izlišno i zato je, na kraju, bilo neizbježno da se iskoriste posebne ovlasti kakve ima Visoki predstavnik. Ne mislim da sve ovo dovodi u pitanje plan i politiku EU, dogovorenu sa domaćim političkim liderima da se pripremi tranzicija sa Visokog na Specijalnog predstavnika EU. BiH je zemlja koja želi postati dio EU i zato mora biti zemlja koja ima mogućnost da leti sama, da leti visoko…Takvo nešto bi smo i mi u EU željeli vidjeti. Sada je na njenim liderima, da vidimo da li i oni žele ili ne žele isto. Ako žele, ako jesu za to da se kreću prema EU, znaju šta treba da čine. Naša je želja da to i učine, da BiH što je prije moguće, prie što bliže Uniji. Konačno, sve to nijetoliko u našim koliko u njihovim rukama..."

Jasnu podršku Visokom predstavniku u BiH je istakao i prvi čovjek NATO-a, generalni sekretar Jaap de Hoop Scheffer naglašavajući da, ukoliko bosanskohercegovački politički lideri žele napredak zemlje prema Uniji i NATO savezu moraju se, za početak odreći retorike koja nikome i nikako ne pomaže:

"Mi podržavamo euro-atantske integracije BiH, ali je važo da političari u zemlji shvate da taj proces u BiH i ostatku regiona treba da ide zajedno sa ispravnom političkom retorikom. A ta retorika sada u BiH nije ispravna I ja se iskreno nadam da će se uskoro popraviti. Moram reći da i u odbrambenim reformama vidim usporavanje kakvo ne bih želio da vidim...Uskoro idem u Sarajevo i imaću priliku da sa tamošnjim zvaničnicima razgovaram o tome. Nadam se da ćemo imati uskoro priliku da vidimo poboljšanje, jer trenutno sve baš ne ide pravim smjerom..."

XS
SM
MD
LG