Linkovi

Iran: Suzavcem protiv prosvjednika


Svjedoci u Teheranu kažu da su policijske snage rastjerale grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se danas počeli okupljati. Opozicioni prosvjednici su se okupili na trgu Haft e Tir u centru Teherana, gdje je bio raspoređen veliki broj policajaca. Prema nekim svjedocima, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala okupljene. Ranije danas, elitna Revolucionarna garda je upozorila da će se koristiti silom kako bi rastjerala prosvjednike. Iranski državni radio je danas izvijestio da je najmanje 457 osoba uhapšeno u subotu, u sukobima između snaga sigurnosti i prosvjednika u kojima je najmanje 10 osoba izgubilo život. Zvaničan broj mrtvih u postizbornom nasilju, prema informacijama iz Irana, je 17 osoba, iako neki izvještaji navode da se radi o mnogo većem broju mrtvih. Nijedan taj izvještaj nije potvrđen, dok je Iran zabranio nezavisnim medijima da izvještavaju iz zemlje.

Poraženi predsjednički kandidat Mir Hossein Mousavi je u saopštenju kojim podržava dalje proteste protiv osporene pobjede starog-novog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada (saopštenje je postavljeno da web stranicu u nedjelju) još jednom istakao da Iranci imaju pravo da protestiraju protiv, kako je naveo, laži i prevare, ali i apelirao na one koji ga podržavaju da se, pokazujući neslagenje, suzdrže od nasilja.

U međuvremenu su iranski mediji izvjestili da je iz Vijeća čuvara islamske revolucije saopšteno da su regularnosti prilikim glasanja dokumentirane u desetinama gradova. Prema iranskoj "Press TV" glasnogovornik Vijeća Abbas-ali Kadkhodaei je u nedjelju, komentarišući na iranskoj državnoj televiziji (Islamic Republic of Iran Broadcasting Chanel 2), rekao da je u 50 gradova ukupan broj glasova bio veći od broja Iranaca sa pravom glasa i da bi više od tri miliona glasova moglo biti u pitanju. Glasnogovornik je takođe istakao da Vijeće još nije odlučilo da li su izbori zaista bili neregularni, a odbacio je i navode poraženih kandidata da je neregularnosti bilo u više od 80 gradova.

Zapadne zemlje su porekle navode iranske vlade da su one te koje podstiču nasilje nakon izbora u Iranu, dok iranski zvaničnici i dalje optužuju Zapad da se miješa i podstiče na nasilje. Iranski mediji navode da je predsjedatelj parlamenta Ali Larijani pozvao na razmatranje iranskih veza sa Britanijom, navodeći da bi poslanici trebali ozbiljno razmotriti odnose između Teherana i Londona. Britanija je objavila da evakuira članove obitelji svog diplomatskog osoblja stacioniranog u Iranu, a britanske državljane savjetovala da ne putuju u Iran.

Jučer je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao da kategorički odbija navode da strane zemlje manipuliraju prosvjednicima u Iranu. I predsjedateljica obavještajnog odbora američkog senata, senatorica Dianne Feinstein, je također rekla da, koliko zna, nije bilo manipuliranja ljudima nakon izbora. Češka je danas pozvala članice EU da pozovu iranske izaslanike kako bi protestovali protiv nasilnog odgovora vladinih snaga na anti-vladine prosvjednike.

U međuvremenu, Iran je protjerao stalnog dopisnika BBC-a u Teheranu nakon što je optužio BBC i Glas Amerike da orkestriraju kontinuirane postizborne pobune.

Direktor Glasa Amerike Dan Austin je odbacio optužbe Irana. On je rekao da Glas Amerike ulaže napore da stanovnicima Irana pruži informacije i vijesti koje su tačne, sveobuhvatne i vjerodostojne. Također postoje indikacije da Iran povremeno blokira programe Glasa Amerike koji se emitiraju putem satelita.

Generalni sekretar organizacije „Reporteri bez granica" Jean Francois Julliard istakao je da je zabrinut da bi Iran uskoro mogao prisliti predstavike stranih medija da napuste zemlju. On je danas izjavio da se čini da je iranska vlada spremna da to učini u nekoliko narednih dana.

XS
SM
MD
LG