Linkovi

Iran: Ali Khamenei smatra da izborima nije manipulirano


U svom prvom obraćanju nakon izbora 12 juna, vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Khamenei je dao podršku predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu kao definitivnom pobjedniku. On je opozicionim liderima poručio da će, ako ne prestanu sa pozivanjem na prosvjede, biti odgovorni za bilo kakvo nasilje.

Ajatolah Khamenei je u obraćanju tokom današnjih molitvi takođe stao u odbranu legitimnosti glasanja, rekavši da je vođstvo predsjedika Ahmadinejada od 11 miliona glasova isuviše veliko da bi bilo izmanipulirano. On je također osudio, kako je rekao, miješanje stranih sila koje su u pitanje dovele izborne rezultate.

Ajatolah je govorio na univerzitetu u Teheranu, gdje se na kampusu i okolnim ulicama okupilo na hiljade ljudi od kojih su neki uzvikivali „smrt Americi" i „smrt Britaniji." Nekoliko sati nakon govora ajatolaha Khamenia, uz uzvike "Allah je veliki" i "smrt diktatoru," provjednici su sa krovova brojnih teheranskih zgrada iskazivali građanski neposluh. Takođe nema ni znakova da će otkazati masovna okupljanja planirana za sutra.

Iz organizacije Amnesty International izražena je bojazan da bi današnje poruke ajatolaha Khamenia u suštini mogle biti „zeleno svjetlo" za policijske snage da, kako je rečeno, nasilno obruše na Irance koji nastavljaju sa protestima zbog sumnji u regularnost izbornog rezultata. I visoki zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay izdao je saopštenje u kojem izražava zabrinutost hapšenja do kojih je u Iranu došlo prethodnih dana i upozorava da bi nezakonito djelovanje pripadnika iranske milicije i snaga sigurnosti „moglo isprovocirati dalje pogoršanje sigurnosne situacije."

Takođe danas i Zastupnički dom američkog kongresa je odobrio rezoluciju kojom se osuđuje racija na iranske prosvjednike i ograničenja na medijsko izvještavanje i komunikacije u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG