Linkovi

Izbjeglice u svijetu: Od zla ka gorem


Najgore je i najteže biti izbjeglica u Tajlandu, Južnoj Africi i Pojasu Gaze - istaknuto je u najnovijem, godišnjem izvještaju o stanju izbjeglištva u svijetu koji je pripremio i objavio Odbor Sjedinjenih Država za izbjeglice i imigrante. Brazil, Ekvador i Kostarika su zemlje, kako stoji u tom izvještaju, koje pružaju najbolje uvjete za smještaj i život ljudi koji su bili prisiljeni napustiti vlastiti krov nad glavom. Spomenuti odbor je, da i to kažemo, privatna, nevladina organizacija koja se bori za ostvarivanje prava osoba u izbjegličkom statusu.

Tajland se našao na vrhu liste krajnje negostoljubivih zbog deportacija na hiljade političkih izbjeglica nazad u Burmu. Tajlandska vlada ih, unatoč okrutnom burmanskom režimu, smatra ekonomskim izbjeglicama.

Merrill Smith, član Odbora i urednik izvještaja, govorio je i tome što se dešava kada se Burmanci u raznoraznim plovilima pokušaju domoći obale Tajlanda:

"Tajlandska mornarica ih presreće, odvlači nazad na otvoreno more, onesposobljava motore, i na hiljade tih nesretnika ostavlja bez dovoljno vode i hrane. Nedavno, 400 osoba je našlo spas u Indoneziji ili su spašeni polumrtvi. Na stotine se vode nestalim i vjerojatno su se utopili."

Istraživanja na kojima je baziran izvještaj govore da više od dva miliona Palestinaca-izbjeglica žive u Pojasu Gaze, na okupiranoj Zapadnoj Obali i u Libanu. Nakon teških decembarskih sukoba izraelskih snaga i militanata Hamasa u kojima je ubijeno 1.400 Palestinaca, Pojas Gaze je, takođe, jedno od najgorih mjesta za izbjeglice.

Odbor za izbjeglice i imigraciju dokumentirao je i patnju imigranata u Južnoj Africi. Prošle godine bande iz južnoafričkih sirotinjskih getoa žestoko su nasrtale na izbjeglice iz susjednih zemalja koje su u Južnoj Africi tražile utočište i posao. Najmanje 10.000 tih nesretnika moralo je izbjeći ponovo, u Zambiju.

Somalija je zemlja iz koje je prošle godine najveći broj osoba bio prislijen izbjeći. Granicu sa Kenijom prešlo je 60.000 ljudi. Kenijske vlasti su primorale na stotine Somalijaca da se vrate nazad, u Somaliju, gdje već godinama traju sukobi vladinih snaga i pripadnika islamskih frakcija.

U Egiptu izbjeglice, većinom iz Eritreje i Sudana, često bivaju ubijene ili hapšene pri pokušaju da, tražeći posao, pređu u Izrael.

Na drugoj, pozitivnoj, strani liste zemalja prijemčivih za izbjeglice su, kako rekosmo, Brazil, Ekvador i Kostarika. Izbjeglice su većinom Kolumbijci. U Kostariki, primjera radi, mogu dobiti i male kredite i početi neki posao.

Gospodin Smith ističe i primjer Brazila:

"Brazil je preuzeo stotinu Palestinaca iz jednog kampa na granici Iraka, nevoljnika u groznoj situaciji. Vrlo je mali broj zemalja spremnih da prihvate Palestince."

Odbor Sjedinjenih Država za izbjeglice i imigrante procjenjuje da je broj izbjeglih prošle godine smanjen na oko 13 i po miliona. Unatoč borbama u Afganistanu, skoro četvrt miliona Afganistanaca vratili se iz Pakistana svojim kućama, stoji u godišnjem izvještaju Odbora.

Gospodin Smith kaže:

"Situacija u Pakistanu je prošle godine pogoršana, došlo je do borbi između pakistanskih snaga i Talibana u područjima na koje su izbjegli Afganistanci. Zbog toga mnogi se iz pakistanske neizvjesnosti, često čak i gore od one iz koje su pobjegli, vraćaju nazad u Afganistan."

U izvještaju se takođe konstatuje da je priliv izbjeglica iz Iraka značajno smanjen, ali i da je skoro dva miliona Iračana još uvijek izvan svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG