Linkovi

EU/BiH: Brussels nije za korištenje Bonskih ovlasti


U isčekivanju odgovora Visokog/specijalog predstavnika na objavljivanje zaključaka Nardone skupštine RS u Službenom listu, raspoloženje zvaničnog Brisela ide u korist političkog rješenja, umjesto korištenja bosnkih ovlasti, sugerišu izvori bliski evropskim zvaničnicima. Naime, posljednje o čemu se sada u Briselu razmišlja su bonske ovlasti kojima bi eventualno g. Inzko poništio zaključke Narodne skupštineRepublike Srpske, rekao je izvor blizak uredu Visokog predstavnika EU, Javiera Solane, koji je inače svakodnevno na telefonskoj vezi sa Inzkom.

Jasno je da su svi sa briselske strane protiv zaključaka, prepoznaju ih kao anti-dejstonske i ne dovode u pitanje njihovo poništavanje. Međutim, umjesto da to, kao što se očekuje i u domaćoj štampi najavljuje, učini Visoki predstavnik koristeći svoje ovlasti, prednost se daje političkom procesu i odluci, kako se kaže, "odgovornih političara."

Takvo nešto je najavio i sam gospodin Solana, obraćajući se prije par dana ministrima vanjskih poslova Evropske unije, okupljenim u Luksemburgu. Za njega su bonske ovlasti stvar prošlosti i nikako se ne uklapaju u koncept posla g. Inzka na terenu, osmišljenom u Solaninom uredu, uz pomoć evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna.

"Svesni smo da je ovih dana štampa u BiH puna gnjeva prema EU, i da se dovodi u pitanje kredibilitet visokog predstavnika, rekao je takođe spomenuti izvor i dodao "kako nikada nije ni bila tajna da je Brisel radije za rješenja koja dođu kao rezultat političkog procesa između domaćih političkih snaga, nego za ona koja će biti posljedica potezanja bonskih ovlasti. Te ovlasti, naravno, postojee i još uvijek ih je moguće koristiti,ali kao zadnje rješenje."

Sam gospodin Inzko će u Brisel doći krajem naredne sedmice, kako bi lično dobio nove upute za rad od članova Političko sigurnosnog komiteta, tek par dana pred skup Vijeća za implementaciju mira.

Danas put BiH kreću i Solanini emisari, među kojima je i Robert Kuper, Solanina desna ruka I otvoreni zagovornik gašenja bonskih ovlasti, a time i gašenja Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG