Linkovi

Iran: Mousavi pozvao pristalice da i sutra prosvjeduju


Na desetine hiljada pristalica Mir Hussein Mousavija izašli su i danas na ulice Teherana u znak protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora čiji se, zvanično proglašeni, rezultati dovode u pitanje. Mnogi prosvjednici su nosili jarko zelene trake, što je boja Mousavijevih pristalica.I tokom nogometne utakmice u Seulu, u Južnoj Koreji, najmanje četiri člana iranske fudbalske reprezentacije su nosili zelene trake na rukama. Susret najboljih nogometaša dvije zemlje je jedna od utakmica u okviru za kvalifikacije za svejstko prvenstvo.

Do novog izlaska pristalica Mir Hussein Mousavija na teheranske ulice vjerojatno će doći i tokom sutrašnjeg dana. On ih je, naime, pozvao na još jedne mirne prosvjede, u namjeri da prisili iranske zvaničnike da ponište rezultate izbora koje nazvao sramnom prevarom. U izjavi na svojoj web stranici one koji ga podržavaju pozvao i da se sutra okupe u džamijama i odaju počast žrtvama post-izbornog nasilja.

Iranska revolucionarna garda još više je poštrila represivne mjere prema medijima, prijeteći da će poduzimati i zakonske mjere protiv onih koji web- stranicama, po kriterijima garde, kreiraju tenzije. Novinarima stranih medija je već nekoliko dana zabranjen pristup prosvjedima i izvještavanje. Predstavnici organizacije „Reporteri bez granica" saopštili su da je, od prošlog petka kada je održano glasanje, najmanje 11 iranskih novinara uhapšeno.

Iz iranskog ministarstva vanjskih poslova švicarskom ambasadoru u Teheranu, čija amadasada zastupa i interese Sjedinjenih Američkih Država, izraženo je nezadovoljstvo zbog, kako je rečeno, američkih „intervencionističkih" stajališta. Glasnogovornik State Departmenta danas je izjavio da se Washington ni u kojem slučaju nije miješao i ne miješa u izborni proces i post-izborno stanje. Da podsjetimo, predsjednik SAD Barack Obama je izjavio da ga jako brine situacija osporavanja izbora i represija kojom je odgovoreno na mirne proteste u Teheranu, ali da za Sjedinjene Države nije produktivno da se upliću u izbore u Iranu, s obzirom na američko-iranske odnose.

XS
SM
MD
LG