Linkovi

State Department: U najnovijem izvještaju o trgovini ljudima BiH u drugoj grupi


Američka državna tajnica Hillary Clinton je jučer rekla da je borba protiv trgovine ljudima, i u Sjedinjenim državama i u inostranstvu, ključna za administraciju predsjednika Obame. Ona je to izjavila prilikom objavljivanja izvještaja State departmenta u kojem se 17 zemalja nalazi na listi onih koji nisu poduzeli napore na rješenju tog problema.

Hillary Clinton je objavila izvještaj pred kongresnim liderima i aktivistima iz cijelog svijeta koji su pozdravljeni kao heroji borbe protiv trgovine ljudima. Trgovina ljudima s ciljem prinudnog rada, seksualnog iskorištavanja ili drugih ilegalnih aktivnosti je ropstvo modernog doba i odnosi se na svaku zemlju uključujući i Sjedinjene države, rekla je gospođa Clinton. Ona je dodala da je cilj ovog godišnjeg izvještaja podstaći države da djeluju.

Nadamo se da ćemo skrenuti pažnju na obim modernog ropstva kako bi sve vlade mogle vidjeti gdje je postignut napredak, i gdje je on najpotrebniji. Trgovina ljudima cvjeta u sjeni. I nju je lako odbaciti kao nešto što se dešava nekome drugo, ili negdje drugo. Ali to nije slučaj, rekla je Hillary Clinton.

U izvještaju je obuhvaćeno 175 zemalja na osnovu informacija dobijenih od američkih ambasada i ne-vladinih grupa. 17 zemalja je dobilo najnižu ocjenu, a to su Burma, Sjeverna koreja, Fiji, Papua Nova Gvineja u Aziji, zatim Kuba u Latinskoj Americi, te Iran, Kuvajt, Saudijska Arabija, Sirija i Sudan na srednjem istoku i u Africi. Čad, Niger, Zimbabve i Malezija su se i prošle godine nalazili na dnu ljestvice, te su i u ovoj godini u najnižoj kategoriji. Eritreja, Mauritanija i Swazilend su također svrstani u takozvanu treću grupu. U isto vrijeme Alžir, Oman, Katar i Moldova, koji su prošle godine bili u trećoj grupi, su ove godine svi priznati kao zemlje koje poduzimaju napore u borbi protiv trgovine ljudima. Luis de Baca je koordinator za borbu protiv trgovine ljudima pri State departmentu. On kaže da je glavni cilj ovakvih izvještaja podstaći napredak.

Uspjeh je jasan. Neke od bivših zemalja iz druge grupe su sada prešle u prvu grupu. One su kroz svoje napore postale uzor za svoje regione i za svijet, rekao je gospodin de Baca.

Republikanski predstavnik u Odboru za vanjske odnose Zastupničkog doma, Illeana Ros-Lehtinen, je rekla da su 80% žrtava trgovine ljudima žene, a da su polovina djeca.

Ovakvi zločini ne poznaju granice. U Iranu, djeca se primoravaju na seksualno ropstvo, prinudan rad, dok se iranske djevojčice krijumčare u Pakistan i brojne druge zemlje. U Siriji, žene se krijumčare iz južne i jugoistočne Azije i primoravaju se na rad kao sluge. Žene iz istočne Evrope i Iraka se primoravaju na prostituciju, rekla je gospođa Lehtinen.

BiH se i ove godine nalazi u drugoj grupi. BiH je prvenstveno mjesto gdje se žene i djevojčice krijumčare unutar zemlje u svrhu komercijalne seksualne eksploatacije, iako je Bosna konačna destinacija, ali i tranzitna zemlja za žene i djevojčice koje se s istim ciljem krijumčare u zapadnu Evropu. Neke žrtve iz Srbije, Ukrajine, Moldove, Rumunije, Iraka i Rusije se kroz Srbiju ili Crnu Goru dovode u BiH u svrhu komercijalne seksualne eksploatacije. Unutrašnja trgovina ljudima je rasla u 2008, jer su većina identificiranih žrtava bile Bosanke, a više od polovine njih djeca, navodi se u izvještaju State departmenta. Također se navodi da vlada BiH ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali da poduzima značajne napore s tim ciljem. Preporuka State departmenta za BiH je temeljito istražiti i progoniti sve osumjičene zbog aktivnosti vezanih za trgovinu ljudima, pojačati treningosoba koje provode zakon kako bi se osiguralo da standardne procedure operiranja, kada su u pitanju žene i djeca žrtve trgovine, budu konsistentno primjenjene u cijeloj BiH. Također se preporučuje i trening lokalnih zvaničnika u BiH kako bi se primjenjivali dostupni zakoni protiv trgovine ljudima.

I na kraju ovogodišnjeg izvještaja State departmenta se odaje počast Mariliani Morales Barrios iz Costa Rice za osnivanje rehabilitacionog centra koji je pomogao više od tri hiljade žrtava trgovine ljudima u njenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG