Linkovi

Sjeverna Koreja: Pogled koji tamošnji režim ne može spriječiti


Kompjuterski program Google Earth je program čijim je korištenjem formirana baza podataka i prizora o Sjevernoj Koreji, vjerojatno najzatvorenijoj i strancima najmanje pristupačnoj zemlji. Online satelistsku mapu Sjeverne Koreje realizirao je Curtis Melvin, koji na univerzitetu George Mason priprema doktorat iz ekonomije. Mapa sadrži brojne detalje, od zatvora za političke zatvorenike do restorana u kojima se može naći pržena piletina.

Oni koji su željeli zaviriti, makar i na kratko, s onu stranu sjevernokorejske granice putovali su na južnokorejsku stranu demilitarizirane zone. Sada mnogi vlastitu radoznalost mogu zadovoljiti pogledom odozgo kaže gospodin Melvin:

„Google Earth je izvanredan dio softwere-a koji nam omogućava da koristimo satelitske prizore. Možemo pažljivo, analitično ili tek onako zaviriti u svaki dio svijeta."

Mapa Svjeverne Koreje na Google Earth-u sadrži malo označenih detalja. Stoga je Curtis Melvin napravio vlastitu verziju mape te zemlje. Dodavao je informacije, podatke sa drugih mapa, iz brojnih knjiga i internet-datoteka.

"Sjeverna Koreja je misteriozan prostor. Ljudi koji su, ipak, bili u prilici biti tamo uvijek su željeli vidjeti više. No, to nije bilo moguće. Zahvaljući ovoj vrsti tehnologije, u stanju smo mnoga iskustva i informacije sa raznih strana sabrati na jednom mjestu."

Mapa Curtisa Melvina je po obimu, kapacitetu, mali dosije o Sjevernoj Koreji, lako ju je otvoriti i prebaciti na vlastiti kompjuter kao zasebnu jedinicu. Do sada je to učinilo preko 50.000 osoba. Mnogi od njih kroz redovne kontakte, pomažu jedni drugima identificirati nepoznata mjesta i prizore sadržane na mapi.

Joshua Stanton, autor blogova o Sjevernoj Koreji, osigurao je brojne informacije o političkim zatvorima:

„Moguće je vidjeti zatvore u kojima su, kako kažu bivši zatvorenici, uslovi života užasni. Mogu se vidjeti, primjera radi ograde, rudnici uglja, barake u kojima zatvorenici žive i rade... i naravno čitati o tome u tekstu koji prati mapu i prizore. Sada sjevernokorejski režim takve stvari ne može zatajiti... To je realnost koja postoji."

Više Sjevernokorejanaca koji su uspjeli izbjeći iz zemlje obećali su, nakon pregleda mape, prikupiti dodatne kodatke od drugih članova svjevernokorejskih zajednica.

Curtis Melvin je uvjeren da će, uz njihovu pomoć, osigurati mnogo kompleksniji uvid u život u Sjevernoj Koreji, mnogo bogatitiji i realniji nego što to omogućavaju prizori za koje režim te zemlje dozvoljava da budu predočeni izvan njenih granica.

XS
SM
MD
LG