Linkovi

Izraelsko-palestinski mirovni proces: Jevrejska naselja prepreka miru


U jevrejskim naseljima na Zapadnoj Obali, palestinskoj teritoriji koju pod okupacijom Izrael drži još od 1967. godine, živi oko 300 hiljada Jevreja. Ta naselja su jedno od ključnih pitanja za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba i teškoća koja prijeti da iz kolosijeka izbaci kompletan mirovni proces. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama zatražio je od Izraela, bez uvijanja, odlučno i vrlo jasno, da obustavi gradnju novih, dogradnju i proširivanje postojećih naselja na Zapadnoj Obali.

Prije dva dana i izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izajavio da Izrael neće graditi nova naselja na Zapadnoj Obali. Ali, kako je takođe rekao, Izraelcima na Zapadnoj Obali će biti omogućeno da žive normalnim životom i da podižu djecu, što drugim riječima znači da će postojeća naselja moći prilagođavati prirodnom rastu stanovništva.

U naselju Yitzar, u blizini grada Nablusa, živi oko 500 Jevreja. Podignuto je u neposrednoj blizini jednog sela u kojem žive Palestinci. Tenzije na tom malom prostoru su vrlo uočljive i ilustrativan primjer problema koji će biti vrlo teško riješiti u sklopu ukupnog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Jedan od, u Yitzaru naseljenih Jevreja je i Benjamin Allen. On je po rođenju Amerikanac a naselje u kojem već godinama živi smatra jedinim domom:

"To bi me uništilo…. Ako bi, bože ne dozvoli to, bili prisiljeni odseliti odavde... to bi bio kraj."

Yitzar je podignut na tlu okupiranom prije 42 godine, tokom šestodnevnog izraelskog-arapskog rata. Niske cijene nekretnina i poreske olakšice bile su jedan od razloga naseljavanja Jevreja u tom zabitom kraju, u naselju okruženom visokom žičanom ogradom. Ideologija je, međutim, uključujući i Benjamina Allena, bila mnogo jači motiv za naseljavanje:

"Nismo se ovdje vratili kao Izraelci, nego kao Jevreji. Ovo je dio zemlje na kojem ja živim, gdje mi živimo, dio zemlje kojom su koračali Abraham, Isaak, Jakob. Ovo je, ako se mene pita, zemlja Jevreja."

I u nedavnom govoru gospodin Obama je još jednom naglasio da Sjedinjene Države podržavaju rješenje o dvije države, palestinskoj formiranoj od Zapadne Obale i Pojasa Gaze, i izraelskoj, jedna uz drugu u miru.

Za Palestince, naselja poput Yitzara, znače otimanje njihove zemlje i prepreku za stvaranje neovisne palestinske države.

U obližnjem arapskom selu Asira al-Qabaliya, Hiyaam Suleiman i njena porodica žive uzgajajući šafran. Ona kaže da je seljanima onemogućen pristup poljima i da mira neće biti sve dok su tu Jevreji:

"Polja su tamo prijeko, iza jevrejskog naselje. Mi ne možemo lako doći do naših polja."

U septembru prošle godine to selo bilo je poprište sukoba. Brojni jevrejski naseljenici iz Yitzara jurnuli su na palestinsko selo i napali Palestince. Na video-snimku izraelske grupe za ljudska prava B-Tselem vide se Jevreji kako na palestinske kuće bacaju kamenje i čuju se pucnjevi iz vatrenog oružja. Svjedoci tog napada su rekli da je to bila osveta nakon upada jednog Arapa u Yitzar koji je zapalio jednu kuću i nožem izbo jevrejsko dijete. U uzvratnom nasilju najmanje četvoro Palestinaca je pogođeno vatrenim oružjem. Jedan od svjedoka bila je i Hiyam Suleiman.

"Ovo nije život. Mi želimo biti slobodni. Svaki Arap bi trebao biti slobodan u svojoj vlastitoj kući. Jevreji treba da idu."

Njen suprug, Nabil Assadieh, se nada da će palestinski lideri i Sjedinjene Države povećati pritisak na Izrael da ukloni sva jevrejska naselja sa Zapadne Obale.

"Sa jevrejskim naseljima na palestinskoj zemlji nikada neće biti mira. Sva naselja moraju biti uklonjena. Kada se to desi, svi ćemo moći živjeti u miru. Ovaj prostor je dom triju religija - islama, kršćanstva i judaizma. Niko nikoga ne bi trebalo da napada."

Benjamin Allen, međutim, vjeruje da je postojanje i opstanak i Yitzara i drugih jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali ključ opstanka Izraela kao države. Nada se da će vlada premijera Benjamina Netanyahua ostati čvrsta pred pritiskom Sjedinjenih Država da zaledi gradnju naselja.

"Mislim da će pritisak Evropske unije i Amerike rasti. Ali se i nadam se da će izraelska vlada ostati dosljedna onome što govori i da neće popustiti pod tim pritiskom."

Uklanjanje jevrejskih naselja neće biti lako. Ali bez sporazuma o tome, analitičari procjenjuju da mir između Izraela i Palestinaca nije vjerovatan.

XS
SM
MD
LG