Linkovi

Evropska unija: Češka okončava, Švedska preuzima predsjedavanje


Češko predsjedništvo Evropskom unijom je skupom ministara u Luksemburgu zaključilo predsjedavanje Vijećem ministara u svome šestomjesečnom mandate. Za Prag je predsjedavanje EU bilo teže nego što se mislilo. Prije svega zbog snažnog udara finansijske i ekonomske krize usljed kojih je u prvom kvartalu ove godine bez posla ostalo skoro 2 miliona Evropljana, te urgentne potrebe za zaustavljanjem posljedica krize po socijalnu stabilnost evropskog društva i svake od članica posebno. Donekle u sjeni toga, Česi su pokušavali da ispune i obećanje dato Zapadnom Balkanu da će u Uniji biti njegov puni zastupnik i učiniti sve kako bi se region što više približio Briselu.

Jedan od najočitijih koraka prema Evropi, barem onaj koji najbolje vide obični ljudi regiona, je ukidanje viza o čemu su pregovori u vrijeme češkog predsjedavanja ušli u svoju završnicu. Vođeni na nivou eksperata, dovedeni su do tačke u kojoj Brisel jasno može procijeniti koja od zapadno-balkanskih država jeste, a koja nije ispunila ključne uslove za ukidanje viza. Kako je više puta naglašeno, riječ je o određenim mjerama i zakonima i njihovoj primjeni što će, sve zajedno, uvjeriti Evropljane da njihova sigurnost otvaranjem granica prema balkanskim susjedima nije ugrožena.

Nakon nekoliko krugova sastanaka timova eksperata, inspekcija na terenu koje su obavljale delegacije Evropske komisije i članovi nacionalnih timova evropskih članica, postalo je jasno da samo Makedonija u potpunosti uspunjava sve uslove i treba što prije da dobije bezvizni režim. Međutim, zahvaljujući procedure, glasanju Vijeća ministara i ratificiranju na nacionalnim parlamentima, ne prije početka naredne godine. Nakon posljednjeg okupljanja evropskih ministara u Lukemburgu, nagoviješteno je kako će se Makedoniji, iako još nisu zaključile kompletan posao, pridružiti i Srbija i Crna Gora. Van realnih šansi da uđu u tu grupu ostaju BiH i Albanija, koje niti po jednom od traženih kriterija nisu zadovoljile. Zbog toga, a poručili su to i evropski ministri, ne treba paničiti. Svaka od država regiona otvara vrata bezviznog režima po svojoj mjeri i rezultatima, u najboljem slučaju u ovo vrijeme 2010. godine.

U svakom slučaju, riječ je o procesu koji je od iznimne važnosti za region, njegove obične ljude, pred čijim slobodim kretanjem zajedničkim kontinentom sada stoji vizna barijera.

Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn kaže:

"Pozdravljam poziv Vijeća da Evropska komisija sačini što je prije moguće prijedlog za bezvizni režim koji bi stupio na snagu do kraja ove godine za one države koje će do tada postići sve uslove koji su u vezi sa evropskom sigurnošću."

Njegovim riječima indirektno su potvrđene najave kako će se Makedoniji pridružiti i Srbija i Crna Gora, kojima će se do kraja godine ostaviti prostor da završe započeto.

Kada je riječ o BiH, za nju je više puta ponovljeno kako nema mogućnosti da uhvati ovaj prvi vizni voz. Ipak, treba sačekati kraj jula, što je i rok do kojeg će biti zaključena preporuka Evropske komisije i tada biti "pročitana koja imena su u igri."

Do tada će i Švedska preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom. Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, kao naredni predsjedavajući Evropskog vijeća, na pitanje da li će Švedska biti u mogućnosti pomoći BiH da ispliva iz sadašnjih kratko odgovara:

"Da, hoćemo..."

XS
SM
MD
LG