Linkovi

Pakistan: Da li se javnost okreće protiv Talibana?


Talibanski militanti u Pakistanu nastavljaju napade usprkos tvrdnjama nekih stručnjaka i zvaničnika da se raspoloženje javnosti okreće protiv militanata. Istovremeno, kontinuirana vojna ofanziva protiv Talibana u dolini Swat je dovela do iseljavanja više od dva miliona ljudi, od kojih mnogi sada žive u izbjegličkim kampovima. Stručnjaci u Washingtonu pozivaju Pakistan da bude proaktivan u pružanju pomoći izbjeglicama prije nego što se njihova frustracija pretvori u bijes protiv vlade.

Zastrašujući snimak je stalno ponavljan na televiziji: čovjek sa dugom bradom bičem premlaćuje ženu. Snimak u trajanju od dvije minute je navodno snimljen u dolini Swat kada su Talibani kontrolirali tu teritoriju. Iako se autentičnost snimka dovodi u pitanje, on je ipak pakistansku javnost podsjetio na ekstremni oblik islama te grupe. Dva mjeseca nakon toga, došlo je do niza bombaških napada. U subotu je na hiljade ljudi oplakivalo smrt istaknutog kritičara Talibana. Taj muslimanski klerik je ubijen u samoubilačkom bombaškom napadu na njegovu džamiju. Mnogi zvaničnici i stručnjaci te napade i video snimak premlaćivanja smatraju tačkom kulminacije. Iako nisu objavljena nikakva naučna istraživanja, postoje brojni primjeri da se mišljenje javnosti okreće protiv Talibana. Harlan Ullman je stručnjak za južnu Aziju u Atlantskom vijeću u Washingtonu.

Sada imate klerike koji kažu da je to protiv Kurana. Nadam se da će pakistanska vlada biti sposobna reći da Talibani i ekstremisti nisu muslimani, da nisu Pakistanci i da im treba oduzeti legitimitet. Treba takve izjave proslijediti, jer je sada trenutak da se mobilizira javnost, kaže Harlan Ullman.

Shuja Nawaz, također iz Atlantskog vijeća, kaže da bi izazov Talibanu trebao doći iz cijelog političkog spektra.

Kako bi se moglo istaknuti to da je islam o kojem oni govore izopačen pogled, da to nije islam kojeg poznaje i kojeg želi pakistanski narod, kaže Shuja Nawaz.

Ostali kažu da se čini da je pakistanska javnost duboko podjeljena oko toga na koji se način vlada odnosi prema prijetnji koja dolazi od Talibana. Otkako je u dolini Swat započela vojna akcija, broj raseljenih osoba se povećao na 2 i po miliona. Većina živi u kampovima. Shuja Nawaz kaže da bi vlada trebala iskoristiti momenat i brzo pružiti pomoć i izgraditi zajedince u dolini Swat.

Ako vlada nije proaktivna, ovo bi se osjećanje moglo okrenuti protiv nje i stvoriti dodatni problem i to je izazov.

Nakon zemljotresa u Pakistanu 2005, američko vojno osoblje je donosilo zalihe pomoći žrtvama.Iako Sjedinjene države navode da su pružile gotovo 165 miliona dolara pomoći ljudima zahvaćenim sukobom, pakistanska vlada ograničava pristup američkim vojnicima. Jonah Blank, savjetnik predsjedatelja Odbora za vanjske odnose u američkom senatu, kaže da je pristup Pakistana pogrešan.

Američkom vojnom osoblju nije dozvoljeno da donese ni zalihe ni hiruršku bolnicu niti bilo šta drugo s čim je američka vojska dobro opremljena i što bi mogla donijeti ljudima kojima je to potrebno, kaže Jonah Blank.

Zvaničnici Obamine administracije predlažu utrostručavanje ne-vojne pomoći Pakistanu. Jonah Blank kaže da bi u izgradnji dugoročnog odnosa, Sjedinjene države također trebale slušati zabrinutosti Pakistana.

Bez obzira da li se radi o Abu Ghraibu, ili zatvoru Guantanamo, ili američkom programu nadgledanja ili američkoj politici u drugim dijelovima svijeta, ne možemo jednostavno odbaciti njihove brige kao irelevantne, kaže Jonah Blank.

Stručnjaci kažu da će se, sada kada Sjedinjene države pružaju pomoć u vrijeme kada se mišljenje javnosti okreće protiv Talibana, američki imidž među Pakistancima poboljšati, upravo kao što se poboljšao i nakon pravovremene pomoći žrtvama zemljotresa.

XS
SM
MD
LG