Linkovi

Nacionalni arhiv: Proslava 75-te godišnjice sa specijalnom izložbom


Ove godine američki Nacionalni arhiv slavi svoju 75-tu godišnjicu. To je mjesto na kojem se nalaze najbolje čuvana dokumenta u Sjedinjenim državama.

Svakoga dana posjetitelji ispune aulu nacionalnog arhiva kako bi vidjeli dokumenta koja su temelj vlade Sjedinjenih Država: Deklaracija nezavisnosti, Ustav i Povelja o pravima.

Nacionalni arhiv nije odgovoran samo za povelje slobode, već i za takozvane zvanične vladine istorijske spise. Tako je barem od 1934. godine kad je Nacionalni arhiv osnovan, kaže pomoćnik arhivara Michael Kurtz.

Istoričari, državni funkcioneri i drugi su shvatili da bi u suprotnom istorijat zemlje bio izgubljen. Dokumenta su držale agencije koje su ih donosile. Požari, poplave i druge katastrofe su doista odnijele veliki dio istorijske ostavštine zemlje, kaže gospodin Kurtz.

Međutim nije svaki državni dokumenat spašen. Samo jedan do tri posto se smatra vrijednim stalnog arhiviranja i to su dokumenta od istorijskog značaja poput Sjevernoatlanskog sporazuma, kojim je osnovan NATO. Nacionalni arhiv čuva izmedju devet i deset milijardi dokumenata, ali nisu svi na papiru.

Imamo dokumenta u svim mogućim formatima. Tu su filmovi, mape, video snimci, elektronska dokumenta, digitalna dokumenta, kao i veliki broj papirnih dokumenata, kaže Michael Kurtz.

Neki od neobičnijih eksponata su sada izloženi u okviru specijalne postavke pod nazivom „Veliki" u čast 75-te godišnjice. Jennifer Johnson je specijalista Nacionalnog arhiva.

To je velika godina za Nacionalni arhiv i htjeli smo da je proslavimo velikom izložbom. Prvobitna ideja je bila da se prikažu neki jedinstveni predmeti, koji inače nisu izloženi zbog svoje veličine, kaže gospođa Johnson.

Kao što su mapa bitke u Gettysburgu u Pensylvaniji koja je velika 4 kvadratna metra i po kojoj posjetitelji mogu hodati. Ili kada napravljena za predsjednika Williama Howarda Tafta.

Predsjednik Taft je bio naš najkrupniji predsjednik do danas, težak 145 kilograma. Stoga je niz predmeta bio napravljen specijalno za njega. Mi imamo telegram kojim se naručuje ta kada, navode njene dimenzije i opis da treba da bude kao mali bazen, objašnjava gospođa Johnson.

Tu je takodje i patika koja je pripadala košarkaškoj zvijezdi Shaquille O Neal-u koju je on poklonio predsjedniku Georgeu Bushu. Tu su takodje i konvencionalniji spisi na izložbi, koji ilustriraju velike dogadjaje i velike ideje u američkoj istoriji, poput dana D, invazije na Normandiju, koja je dovela do pobjede savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Izložbe poput ove pružaju posjetiteljima uvid u veliki materijal Nacionalnog arhiva, ali zvijezde kolekcije su i dalje Povelje slobode.

XS
SM
MD
LG