Linkovi

BiH: Predstavljen priručnik Haškog tribunala


U posjeti Bosni i Hercegovini danas je boravio predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Patrick Robinson. Osim susreta sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, posjeta predsjednika Haškog tribunala iskorištena je i za predstavljanje priručnika, najavljenog kao historijskog za domaće pravosuđe, ali i sam Tribunal.

Taj priručnik sadrži iskustva iz prakse Haškog suda i od danas je dostupan i domaćim sudijama i tužiocima.

Predsjednik Tribunala priručnik smatra vrijednim dostignućem za međunarodno pravo. Istakao je da će ta publikacija i podaci u njoj nadživjeti i sam Tribunal:

„Tribunal sam će jednog dana prestati sa radom. Ali pravda mora biti provedena. Ne u apstraktnom smislu negu u živućoj stvarnosti."

Sandro Calvani, direktor agencije Ujedinjenih naroda koja se bavi istraživanjem zločina i ostvarivanjem pravde smatra da će priručnik sačuvati haška iskustva i približiti ih sudskoj praksi bosankohercegovačkih sudova.

U šesnaest godina rada, ocjenjuje gospodin Calvani, sakupljena su dragocjena znanja:

„Ključno je da naslijeđe međunarodnosg suda za bivšu Jugoslaviju, poput stručnog znanja i prakse bude zabilježeno, preneseno i dostupno univerzitetima i naučnicima."

I glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašin priručnik smatra važnim i korisnim. Česte kritike na rad državnog tužilaštva koje stižu iz državnih institucija, državni tužilac smatra pokazateljem dobrog rada svog tima:

„Kritika na rad Tužilaštva i tužilaca uvijek je bilo i biće. To je znak da su tužioci na pravom putu. Jadni su oni tužioci koje svi počnu hvaliti, koji onda sebi trebaju postaviti pitanje da li išta rade? Tužilaštvo BiH, dok sam ja na čelu, neće biti sredstvo vođenja jednodnevne politike, sredstvo utjerivanja dugova ili raskusurivanja bilo kakvih računa. Ono mora raditi svoj posao, procesuirati sve počinioce krivičnih djela."

Nakon predstavljanja priručnika predsjednik Haškog tribunala imao je i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH .

Kada su u pitanju neslaganja u mišljenjima članova Predsjedništva, hrvatski i bošnjački član podržavaju ostanak stranih sudija u Sudu Bosne i Hercegovine i preseljenje haške arhive u BiH. Srpski član Predsjedništva protiv je oba prijedloga.

Unatoč tom neslaganju predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson se nada da će institucije Bosne i Hercegovine ipak prepoznati i podržati napore, važne i korisne za građane zemlje. On se takođe interesirao i za provedbu državne strategije o procesuiranju ratnih zločina, kao i za aktivnosti policije Republike Srpske u lociranju odbjeglog ratnog zločinca Radovana Stankovića.

Odgovori su mu obećani naknadno.

XS
SM
MD
LG