Linkovi

Veliki odziv birača u Iranu, prvi rezultati sutra


Iranci su danas čekali u dugim redovima da bi glasali na predsjedničkim izborima, koji su se pretvorili u tijesnu utrku između konzervativnog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i vodećeg reformističkog kandidata, bivšeg premijera Mir Hosein Musavija.

Predsjednik izborne komisije, Kamran Daneshjou, je rekao da je odziv birača "nezapamćen," i da će glasanje zbog toga biti produženo tri sata. Očekuje se da će 70 posto od ukupno 46 miliona glasača izaći na birališta.

Vrhovni lider Irana, Ali Khamenei je glasao rano jutros i nakon toga pozvao gradjane da učine isto.

Predsjednik Ahmadinejad je poslije glasanja obećao Irancima svijetlu i naprednu budućnost.

Reformistički klerik Mehdi Karroubi i konzervativni, bivši komandant, Revolucionarne garde, Mohsen Rezaei, takođe su kandidati na ovim izborima, na kojima su ključna pitanja u vezi sa iranskom ekonomijom, nuklearnim programom i odnosima sa inostranstvom.

Kampanja uoči izbora je bila žestoka, sa masovnim mitinzima, uzavrelim televizijskim debatama i visokim stepenom netrpeljivosti među kandidatima.

Izborni zvaničnici su u petak zabranili svako okupljanje i politička istupanja sve dok ne budu saopćeni rezultati.

Analitičari smatraju da će rezultat biti tijesan, a očekuje se da će prvi rezultati biti poznati sutra. Ako ni jedan od kandidata ne osvoji većinu glasova, dvojica vodećih suočiće se u drugom krugu izbora, u petak, 19. juna.

XS
SM
MD
LG