Linkovi

Proglašena pandemija svinjske gripe


Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila prvu pandemiju gripe u više od 40 godina. Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, Maragaret Chan je danas, nakon hitnog sastanaka u Ženevi sa expertnim timom za gripu, nivo uzbune sa petog podigla na najviši šesti nivo.

Ona kaže da se nada da će ova prva objava pandemije u posljednjih 40 godina državne vlasti podstaći da namijene više sredstava za zaustavljanje širenja bolesti, ali i podstaći proizvodjače lijekova da ubrzaju proizvodnju vakcine.

Ona je, takodjer, rekla da Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje restrikcije na putovanja ili zatvaranje granica, te da proglašavanje pandemije ne znači da je bolest postala ozbiljnija, ali da postoji pojačan broj inficiranih u različitim geografskim regionima. Gospodja Chan je rekla da je do sada u 74 zemlje prijavljeno skoro 30.000 slučajeva svinjske gripe.

Chan kaže da će virus vjerovatno ostati umjeren, najmanje u ranim danima pandemije, mada je upozorila da se virus može promjeniti. Ona kaže da experti ne očekuju porast broja teže oboljelih ili fatalno zaraženih, koji je bio relartivno mal.

Prema podacima WHO, do sada je širom svijeta, u 74 zemlje od svinjske gipe umurlo 144 ljudi, od čega u Mexicu više od 100.

XS
SM
MD
LG