Linkovi

Mahmoud Ahmadinejad: Ponovo kandidat za predsjednika


Prije nego je izabran za predsjednika Irana 2005, Mahmoud Ahmadinejad je bio gradonačelnik Teherana i nepoznat na široj sceni. Samo četiri godine kasnije postao je poznat širom svijeta.

Mahmoud Ahmadinejad je bio relativno nepoznat kada je prije četiri godine izabran za predsjednika Irana. Jedna od njegovih prvih odluka je bilo imenovanje grupe nepoznatih ljudi u svoj kabinet. Neki od njih su došli iz elitne Revolucionarne garde. On je također zatvorio vladinu agenciju odgovornu za budžet. To je bio potez bez presedana koji mu je omogućio jaču kontrolu nad financijama zemlje. Brojni vladini ministri su napustili svoja mjesta u znak protesta, ili su bili primorani da odu.

Ahmadinejad je svojom oštrom i kontroverznom retorikom privukao pažnju na sebe na svjetskoj sceni. On je insistirao na tome da Iran ima pravo da razvija nuklearnu tehnologiju. Iako Sjedinjene države i saveznici strahuju da Iran proizvodi nuklearno oružje, Mahmoud Ahmadinejad insistira da nuklearni program zemlje ima mirnodopsku svrhu. On nije surađivao sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju i odbio je ponude za pregovorima. U svojim najkontroverznijim izjavama, on poriče nacistički holokaust. Rekao je da bi se Izrael trebao izbrisati sa mape svijeta.

Cionistički režim je lažan. Oni su okupatori. Postavljajući pitanje holokausta sam želio objelodaniti istorijsku varku. Izraelski režim je gotov. Mnoge zemlje u svijetu i mnoge vlade ne žele da postoji država Izrael, rekao je iranski predsjednik.

Akcije i riječi gospodina Ahmadinejada su dovele do velikih kritika, koje on odbija. Ali je izgubio veći dio podrške zahvaljujući kojoj je prošli put izabran. U toj kampanji, za razliku od svojih rivala, on je obećanja držao na minimumu, koristeći se jednostavnim, ali ozbiljnim sloganima kako bi dobio na popularnosti. On je dobio mnoge glasove odlaskom u iranska ruralna područja. Jedno od njegovih najpoznatijih obećanja je bilo to da će profit od prodaje nafte donijeti na stolove za ručavanje iranskog naroda. On međutim nije odmah pobijedio. U drugom krugu predsjedničke utrke sa bivšim predsjednikom Ali Akbar Hashemi Rafsanjanijem, Ahmadinejad je pobijedio sa 7 miliona glasova razlike. Ovaj put, gospodin Rafsanjani podržava Ahmadinejadovog reformističkog rivala, bivšeg premijera Mira Hosseina Moussavija. Predjsendik se našao predmetom kritika zbog njegovog odnosa prema iranskoj ekonomiji, koja pati od velike inflacije. A politički konzervativci koji su izabrali Ahmadinejada prije četiri godine ga ovaj put još uvijek nisu podržali.

XS
SM
MD
LG