Linkovi

NATO smanjuje broj vojnika na Kosovu


Ministri obrane NATO saveza koji se sastaju u Brusselsu , su se dogovorili da smanje opseg operacija saveza na Kosovu za oko jedne trećine. U tom bi slučaju na Kosovu ostalo oko 10 hiljada mirovnih vojnika saveza, zbog sve bolje sigurnosne situacije.

generalni tajnik NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer je objavio dogovor na današnjem skupu , medjutim, nije rekao tačan datum od kojeg bi redukcija snaga NATO-a započela. Gospodin Scheffer je kazao da se okončanje smanjenja broja vojnika očekuje, medjutim, do januara slijedeće godine.

Ranije je njemački ministar obrane Franz Josef Jung kazao da su nedavno rasporedjivanje policije Evropske Unije ,kao i jačanje mjera sigurnosti kosovkse policije, zajedno doveli do ovakve odluke. Odluka NATO-a, stiže iz Brusselsa, je u stvari odgovor na stabilizaciju stanja na Kosovu, što znači da bi u budućnosti mogli biti mogući i dalji rezovi.

Inače,i ministar obrane Sjedinjenih Država Robert Gates se nalazi u Belgiji, na dvodnevnom sastanku NATO saveza, kojem su fokus medjunarodni napori u borbi protiv snaga Talibana u Afghanistanu.Gospodin Gates je u Brussels stigao iz Holandije, gdje je prisustvovao sastanku ministara obrane NATO saveza, a gdje se takodjer uglavnom govorilo o Afghanistanu. Gospodin Gates je izjavio da vjeruje po prvi puta da se istinsku ulaže na prava mjesta, kako bi se postigao osjetan uspjeh u Afghanistanu.

On je dodao da će američki Kongres i američki narod navjerovatnije nastaviti da podržavaju nastojanja Washingtona u Afghanistanu, ako se budu vidjeli konkretniji rezultati, ali, dodao je, ako se ništa ne bude poboljšavalo, kazao je ministar Gates, vjerujem da će se svačije strpljenje istrošiti.

XS
SM
MD
LG