Linkovi

Mir Hossein Mousavi: Najveći izazov Ahmadinejadu


Mir Hossein Mousavi, bivši iranski premijer, je bio izvan političke scene dvije decenije, ali sada predstavlja najveću prijetnju svom rivalu, iranskom predsjediku Mahmudu Ahmadinejadu. Okupljanja u okviru kampanje gospodina Mousavija su posljednjih dana privukla na hiljade ljudi. U najnovijem istraživanju, 54% ispitanika je izjavilo da bi glasali za njega.

Mir Hossein Mousavi je izgradio svoju predsjedničku kampanju na kritikama trenutnog predsjedika Mahmuda Ahmadinejada. On kaže da bi se iranska vlada trebala sa poštovanjem odnositi prema mladima, kojih je većina u zemlji. On kaže da trenutna vlada to ne čini.

Šta je naš odnos prema našoj mladeži, našim univerzitetima, različitim generacijama? Da li bi im trebali vjerovati?, kaže gospodin Mousavi.

On također obećava okončati primjenjivanje striktnog islamskog zakona od strane vjerske policije kojeg provodi trenutni režim.

Ako budem izabran za predsjednika, odmah ću okončati aktivnosti patrola moralne policije, rekao je gospodin Mousavi.

Njegova supruga, Zahra Rahnavard, je imala ključnu ulogu u kampanji svog muža, koja je bila prva u Iranu. Otkako se gospodin Mousavi kandidirao, ona je bila uz njega, a čak je kampanju provodila i sama, održavajući govore u njegovo ime. Ona se fokusira na prava žena, i neki su je čak prozvali iranskom Michelle Obamom. I njen suprug se zalaže za ista pitanja.

Žene u Iranu imaju mnogo problema u svojim obiteljima i u iranskom društvu, rekao je Mir Hossein Mousavi.

On je decenijama bio aktivan u iranskoj politici. Odmah po završetku univerziteta, pridružio se vjersko-nacionalističkoj političkoj organizaciji koja se suprotstavljala Shahu. 1979, islamskom revolucijom je zbačen Shah, koji je pobjegao iz zemlje. Neposredno nakon toga je osnovana Stranka Islamske Republike. Gospodin Moussavi je bio urednik novina te stranke, sve dok nije imenovan za ministra vanjskih poslova.

Kada je predsjednik Mohammad Ali Rajai ubijen 1981 u bombaškom napadu, Ayatollah Ali Khamenei je postao predsjednik, a Mir Hossein Mousavi je imenovan za premijera. On je obavljao tu funkciju tokom osam godina dugog iransko-iračkog rata. Borio se da ojača ekonomiju i smanji inflaciju, nacionalizirajući najveći dio privatnog sektora. 1988, Iran je prihvatio primirje kojem su posredovali Ujedinjeni narodi. Godinu dana kasnije, Ayatollah Khomeini je umro i Ayatollah Khamenei je postao vrhovni lider. Pozicija predsjednika i premijera je ujedinjena, a Ali Akbar Hashemi Rafsanjani je izabran za predsjednika. Gospodin Moussavi je napustio politiku. Godinama su ga politički aktivisti pozivali da se kandidira za mjesto predsjednika. Kada je bivši predsjednik Mohammad Khatami objavio da se neće kandidirati u ovim izborima, gospodin Moussavi je rekao da će on biti kandidat. I on sada predstavlja glavni izazov predsjediku Ahmadinejadu.

XS
SM
MD
LG