Linkovi

Khalfan Ghailani prvi Guantanamo zatočenik kojem  se sudi na Američkom civilnom sudu izjavio da nije kriv 


Osumnjičenik pripadnik Al-Qaida-e, koji je optužen za bombardovanje Američke ambasade u Africi 1998, izjasnio se da nije kriv po optužbama za ubistvo i zavjeru. On je prvi Guantanamo zatočenik kojem se sudi na Američkom civilnom sudu.

Državljanin Tanzanije Ahmed Khalfan Ghailani je optužen za navodnu ulogu u bombardovanju američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1998., u kojima je ubijeno 224 ljudi, uključujući 12 Amerikanaca.

Ghailani je optužen jučer po 286 tačaka optužnice za ubistvo i zavjeru na Američkom federalnom sudu u New York-u.

Ghailani, koji je nosio plavu tuniku preko narandžaste zatvorske majice, je na sudu stajao mirno, i izjasnio se da nije kriv.

On se nalazi u Guantanamo-u od 2006, dvije godine od kako je uhapšen u Pakistanu, i smatra se jednim od mnogih zatvorenika visoke važnosti. Vojni službenici kažu da je navodni al-Qaida operativac iskusan falsifikator i izrađivač bombi i da je služio kao tjelohranitelj Osame bin Ladena.

Mada je pred sudom čekao veliki broj novinara, niko iz tima optužbe ili odbrane im se nije obratio.

Ranije tog dana, Američki minister pravde Eric Holder je rekao da će odlučno raditi da Ghailani bude osuđen.

On je rekao da: ''Ministarstvo Pravde ima dugu istoriju da bezbjedno pritvori i uspješno tuži terorističke osumnjičenike putem kaznenog pravnog sistema.''

Ghailani je prvi zatvorenik koji je premješten iz Guantanamo Bay-a na državni sud.

On je doveden rano jučer u Kazneni centar Metropolitan u New York-u, federalni objekat koji se godinama koristi za mnoge optuženike za terorizam.

Na sudjenje Ghailaniju se gleda kao na testiranje plana predsednika Barack Obama da se zatvori pritvorni centar u Guantanamo do kraja godine, i da se nekim osmnječenicima sudi na civilnom sudu.

Opoziciona Republikanska stranka se protivi premještanju visoko osumnjičenih teroristia u američke zatvore, navodeći bezbjdnosne razloge.

Na osnovu novih civilnih optužbi, Ghailani bi mogao da dobije smrtnu kaznu.

Prema dokumentima Ministarstva Odbrane, Ghailani je rekao da predhodno nije znao za bombardovanje, i izrazio je kajanje za ulogu koju je u tome imao.

XS
SM
MD
LG