Linkovi

Na hiljade novih američkih vojnika stiže u Afghanistan


@Najviši zapovjednik NATO snaga za područje juga Afghanistana, holandski general Mart de Kruif, je izjavio da na hiljade novih vojnika Sjedinjenih DRžava stiže u Afghanistan, kako bi ojačali borbu protiv ostataka Talibana u toj zemlji, i na granici s Pakistanom.


General de Kruif je takodjer rekao da će ove dodatne trupe omogućiti snagama NATO-a da odlaze na misije u područja Afghanistana u koja ranije nisu zalazili. Holandski general NATO saveza je ovo izjavio pred sastanak ministara obrane zemalja NATO, koji će se održati u Holandiji. Kao dio strategije predsjednika Baracka Obame, sveukupno će dodatnih 21 hiljada američkih vojnika biti rasporedjeno na terenu u Afghanistanu.

Oko 7 hiljada ih je već stiglo, a ostatak se očekuje u slijedećih par mjeseci. Na hiljade članova osoblja iz logistike je takodjer na putu u Afghanistan. Inače, na sastanku ministara u Holandiji će biti i prvi čovjek Pentagona, Robert Gates.


U medjuvremenu su snage sigurnosti Afghanistana saopćile da je u borbama ovih dana ubijeno više od 45 militanata al Qaide. Medju njima je, kako se navodi, i Mullah Mustapha, vojda grupe pobunjenika , koji je pogibnuo u preciznom pogotku američkih snaga.

XS
SM
MD
LG