Linkovi

Ptice opasnost za avione


Dok istražitelji i dalje ispituju šta je moglo uzrokovati nesreću aviona Air France u Atlantskom okeanu, američki zvaničnici još uvijek istražuju nesreću koju je avion kompanije US Airways u januaru imao sa jatom ptica. Avion se naime sudario sa jatom divljih gusaka neposredno nakon polijetanja iz New Yorka. Dramatično spuštanje u rijeku Hudson koje je izveo kapetan Sully Sullenberg je spasilo živote svih 155 putnika i članova posade. Sada su naučnici u instituciji Smithsonian u Washingtonu identificirali ptice odgovorne za taj incident. Njihova otkrića bi mogla pomoći da se spriječe buduće nesreće.

Naučnici su ispitali ostatke perja u motorima aviona US Airways i ustanovili da su krivci za incident kanadske guske koje su bile u fazi migracije. Na hiljade napada ptica se svake godine dešava u Sjedinjenim državama, što avionske kompanije košta milijarde dolara, a putnike izlaže riziku. Carla Dove je forenzički ornitolog u laboratoriji za identifikaciju pri instituciji Smithsonian. Njen posao je identificirati vrste ptica koje se uvlače u motore aviona.

Informacije koje dajemo vezano za identifikaciju vrsta omogućavaju inžinjerima da utvrde težinu ptica. Stoga, kada dizajniraju novi motor, u obzir uzimaju težinu ptica koje se uvuku u mašinu, kaže Carla Dove.

Ona dodaje da kanadske guske u prosjeku teže 3,6 kilograma, ali da je prosječan avionski motor dizajniran da izdrži ulazak ptice koja je upola manja. Gospođa Dove kaže da, upravo kao što su brisači na staklu redizajnirani da izdrže udare ptica, tako bi i motori trebali biti redizajnirani, iako bi to bio skup potez. Peter Marra radi za Centar za migraciju ptica u Nacionalnom zološkom vrtu. On je analizirao perje ptica kako bi utvrdio da li su one bile migratorne ili domicilne. On kaže da je talas hladnoće u januaru prekrio New York snijegom što je vjerovatno imalo ulogu u kretanju gusaka, usljed čega su se one sudarile sa avionom na letu 1549.

Ono što morate znati je da su kanadske guske zapravo kao leteće krave, one jedu travu. One ovise od otvorenih travnatih površina kako bi se hranile. I kada se te površine prekriju snijegom, ptice su primorane da odlete negdje drugo, kaže Peter Marra.

On dodaje da će zvaničnici morati spriječiti takve incidente koristeći se sofisticiranijim radarom i dodatnim istraživanjima o tome kuda ide na milijarde ptica kada migriraju.

Kada ptice udare, informacija koja je sadržana u njihovom perju je kao crna kutija aviona koju možemo iskoristiti kako bi ubuduće minimalizirali mogućnost udara ptica, kaže Peter Marra.

Iako se svake godine dešava na hiljade incidenata sa pticama, Federalna administracija za avijaciju ne zahtijeva od aviokompanija da izvijeste o takvim incidentima.

XS
SM
MD
LG