Linkovi

Predsjednik Obama nastoji ubrzati primjenu 787 milijardi dolara vrijednog plana stimulisanja ekonomije


Predsjednik Obama se jučer sastao sa najvišim zvaničnicima administracije u nastojanju da pospješi primjenu 787 milijardi dolara vrijednog plana stimulisanja ekonomije. Dan nakon povratka sa puta po Srednjem Istoku i Evropi, predsjednik se vratio vrućem pitanju domaće ekonomije.

Vraćajući se kući, nakon turneje po Srednjem Istoku i Evropi, predsjednik Obama se odmah fokusirao na američku ekonomiju.

Okružen članovima kabineta, predsjednik je rekao da je američka ekonomija još uvijek u dubokoj recesiji, ali da je zadovoljan što je prošlog mjeseca izgubljeno manje radnih mjesta.

"I to je znak da se krećemo u dobrom pravcu. Ključ je sada da u narednim mjesecima gradimo na tom umjerenom progresu, koji je ostvaren." Rekao je gospodin Obama.

Mada je usporen gubitak radnih mjesta, činjenicu da je nezaposlenost u zemlji dostigla 9,4 posto - što je najviše u posljednjih 25 godina, Republikanci navode kao dokaz da ekonomski plan predsjednika Obame nije uspješan.

Nasuprot tome, iz administracije kažu da je njihov plan već spasio 150 hiljada radnih mjesta, a podpredsjednik Joe Biden je obećao nove poslove u narednim mjesecima.

"Gospodine predsjedniče, mi ubrzavamo naše napore unutar federalne vlade, i kao što sam rekao po isteku 100 dana, mi smo uvjereni da ćemo vam pokazati da smo stvorili, ili spasili dodatnih 600 hiljada radnih mjesta." Rekao je Joe Biden.

Mnoga od tih radnih mjesta bi trebala biti u okviru javnih radova, od izgradnje puteva do unapredjenja vojnih objekata i medicinskih centara.

Predsjednik je rekao da razumije teškoće sa kojima se susreću mnogi Amerikanci i da njegova administracija radi sve što može da pokrene američku ekonomiju, ali je dodao: "I pored toga, ja nisam zadovoljan. Moramo uraditi više."

Experti kažu da rast zaposlenosti u narednim mjesecima neće biti iznenadjenje sobzirom da ljeto omogućava početak više javnih projekata. Ali Republikanci smatraju da je još rano da se za manji gubitak radnih mjesta odaje priznanje Obaminom 800 milijardi dolara vrijednom planu stimulisanja ekonomije.

XS
SM
MD
LG