Linkovi

Provokativne aktivnosti i unutarnja politička situacija u Sjevernoj Koreji su potencijalno opasna mješavina...


Sjeverna Koreja kaže da će koristiti nukelarno oružje da se brani, kao i protiv onih koji nastoje da napadnu njihovu zemlju.

U komentaru objavljenom u današnjem državnom listu Minju Joson navodi se da će nuklearno oružje biti snažan elemenat u odvraćanju bilo kojeg neprijatelja, i da će se, takdojer, koristiti za nemilosrdnu ofanzivu protiv onih koji narušavaju dostojanstvo i suverenost Sjeverne Koreje.

Malo prije toga direktor američkih nacionalnih službi, Dennis Blair je upozorio da su nedavni nuklearni test Sjeverne Koreje i lansiranje raketa, zajedno sa ukupnom političkom situacijom u toj komunističkoj zemlji potencionalno opasna mješavina.

Goverći sinoć u Washingtonu on je pojasnio da je rizik, od ranije poznatog ponašanja Sjeverne Koreje, sada povećan jer Pyongyang vrši provokatiovne aktivnosti u vrijeme otvorenih pitanja nasljednika vlasti.

Prošle sedmice, mediji su izvjestili da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong Ill, imenovao svog najmladjeg sina, 26-to godišnjeg Kim Jong Un-a kao svog nasljednika. Kim Jong Ill je vladanje zemljom preuzeo od svog oca, Kim Il Sunga, 1994. godine.

U medjuvremenu, porodice dvije američke novinarke osudjene u Sjevernoj Koreji na 12 godina teškog rada u jednom od radnih logora u toj zemlji, su zatražile od Pyongyanga da pokaže milosrdje i da ih oslobodi.

Novinarke Euna Lee i Laura Ling su zatvorene u martu na granici Kine i Sjeverne Koreje, gdje su snimale dokumentarni film o sjevernokorejskim izbjeglicama u Kini, za američku Curent TV.

Predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama i državni sekretar, Hillary Clinton su pozvali Sjevernu Koreju da ih odmah oslobodi iz humanitarnih razloga.

Iz Bijele kuće kažu da će Sjeverna Koreja biti ključna tema sljedeće sedmice kada se u Bijeloj kući susretnu predsjednik Obama i predsjednik Južne Koreje, Lee Myung-bak.

Glasnogovornik State Departmenta je izjavio da su Sjedinjene Države duboko zabrinute presudom te da su angažirale sve moguće kanale kako bi se osiguralo puštanje novinarki na slobodu.

Politički analitičari spekuliraju da bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti novinarke kao pregovarački adut u sporu sa Sjedinjenim Državama.

Guverner Novog Mexica, Bill Richardson je za američku televizijsku mrežu izjavio da je optimističan da bi diplomatija mogla uvjeriti Sjevernu Koreju da oslobodi dvije novinarke. Richardson je 1990-tih pomogao da se iz Sjeverne Koreje oslobodi američki gradjanin i zarobljeni pilot američkog helikoptera, kada je bio ambasador u UN.

XS
SM
MD
LG