Linkovi

Primjena zaključaka 7. i 8.  Narodne skupštine Republike Srpske mogli bi dovesti do kolapsa ustavnog sistema BiH


Pitanje zaključaka Narodne skupštine u vezi prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu mora biti riješeno na racionalana način. Saopšteno je ovo, između ostalog, iz OHR-a nakon današnjeg sastanka u Banjaluci između visokog predstavnika međunarodne zajednice za B i H, Valentina Inzka i premijera Republike Srpske, Milorada Dodika - ali nije precizirano šta to konkretno podrazumijeva.

U saopštenju se precizira da su učesnici današnjeg sastanka koji je trajao više od dva časa, a nakon koga nije bilo izjava za novinare, da je najurgentnije da Bosna i Hercegovina obezbjedi ispunjavanje svih preostalih uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske Unije.

Potvrđeno je to i u saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću dok je premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas samo kratko izjavio da očekuje da će u ovom sporu biti pronađeno kompromisno rješenje i to bez upotrebe bonskih ovlaštenja.

O ovoj temi sa premijerom Republike Srpske danas su razgovarali britanski ambasador u B i H, Michael Tatham i ambasadorica Francuske u BiH, Maryse Berniau - koji su saopštili da dijele zabrinutost visokog predstavnika u vezi sa razrješenjem situacije nastale povodom zaključaka Narodne skupštine ali su poručili da nemaju namjeru da stvaraju krizu jer postoje načini rješavanja ovog spora na miran i konstruktivan način. Međutim, upozorili su ambasadori, novonastala situacija može isprovocirati dugoročne posljedice u vezi sa evropskim integracijama B i H.

Inače, danas se u javnosti pojavilo novo opširno pismo visokog predstavnika upućeno čelnicima Republike Srpske u kome se, između ostalog, konstatuje da Narodna skupština svojim zaključcima direktno i bez razlike osporava sve zakone koji su doneseni odlukama visokog predstavnika što zadire u ovlaštenja data visokom predstavniku.

Takođe, poručio je Valentin Inzko, entitetski parlament pokušava ustanoviti pretpostavku da su ti zakoni neustavni iako je mnoge od njih razmotrio Ustavni sud B i H a najveći broj od tih zakona priznao kao ustavne. Stoga, konstatuje Visoki predstavnik, u zaključcima Narodne skupštine su sadržani problematični, antidejtonski elementi a primjena zaključaka 7 i 8 bi mogla, kako kaže, dovesti do kolapsa ustavnog sistema B i H i do trajnih pravnih sukoba.

Kao posebno problematičan u ovim zaključcima se navodi stav da je potrebno dobiti prethodni pristanak Narodne skupštine prije usvajanja bilo kog akta kojim bi se mogli preuzeti nadležnosti Republike Srpske, što, tvrdi Visoki predstavnik, proizilazi iz pogrešnog tumačenja Ustava B i H.

Inače, o ovom pitanju danas su ponovo raspravljale opozicione političke stranke iz Republike Srpske u razgovoru s predsjednikom Narodne skiupštine Igorom Radojičićem i nisu promijenile svoj raniji stav, a za sutra je zakazan novi krug konsultacija šest parlamentarnih političkih partija o zaključcima Narodne skupštine od 14.maja.

XS
SM
MD
LG